Vasseur: Giovinazzi időmérőn egy szinten van Räikkönennel

Forma-1, Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen, Frédéric Vasseur, Alfa Romeo, Barcelona teszt 2019
Frederic Vasseur Team Chief of Alfa Romeo Racing with his dirivers Kimi Raikkonen from Finland with 07 Alfa Romeo Racing and Antonio Giovinazzi from Italy with 99 Alfa Romeo Racing portrait during the Formula 1 2019 Pre-Season Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya in Montmelo, Spain on February 18. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az idei szezonban csapattársa 31 pontjával szemben eddig mindössze 4 egységet gyűjtő Antonio Giovinazzi csapatfőnöke szerint remekül teljesít az időmérő edzéseken Kimi Räikkönennel szemben, a futamokon mutatott gyengébb formája pedig csak a hosszú kihagyásnak tudható be. Az olasz pilóta jövő évi ülésére Nico Hülkenberg jelenthet veszélyt.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke dicsérő szavakkal illette pilótáját, Antonio Giovinazzit. A francia szakember úgy véli, az olasz versenyző nyár óta azonos teljesítményt nyújt az időmérőkön Kimi Räikkönennel, és a spái balesete óta a versenyeken is fejlődik. Nico Hülkenberg aligha örül ezeknek a mondatoknak, hiszen számára minden bizonnyal pont Giovinazzi ülése jelenti az egyetlen esélyt ahhoz, hogy jövőre is a mezőny tagja legyen.

Vasseur úgy véli, az időmérőkön pilótái már egy szinten vannak Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

Giovinazzi szinte újoncként kezdte meg az idei szezont a Forma-1-ben, korábban mindössze két futamon vett részt még 2017 elején, amikor a sérült Pascal Wehrlein helyére kellett beugrania. Az idény során eddig mindössze három alkalommal ért célba pontszerző helyen, ennek ellenére Vasseur elégedett a teljesítményével, főleg a kvalifikációkon mutatott formájával.

– nyilatkozta a Racefansnek. – Rengeteget fejlődött év eleje óta, mostanra elmondható, hogy Kimi Räikkönennel is felveszi a versenyt.”

Giovinazzi az előző két szezont a Ferrari tesztpilótájaként töltötte, és mivel más sorozatokban nem indult,

a két F1-es nagydíjat leszámítva egyáltalán nem nyílt lehetősége versenyezni. Vasseur szerint a futamokon mutatott haloványabb produkció elsősorban ennek tudható be.

„Az idény első felében nagyon szenvedett a versenyeken, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az előző két idényben kiesett a ritmusból – mutatott rá. – Újoncként került az F1-be, de nem úgy, mint a többiek, akik előtte két teljes évet töltöttek a Forma-2-ben.”

2017-es bemutatkozása Ausztráliában jól indult, Kínában azonban rémálomszerűen folytatódott Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hz

Az idei Belga Nagydíjon Giovinazzi hatalmasat hibázott, amikor a 9. helyről falnak csapta az autót a futam utolsó körében,

utána azonban mind Monzában, mind Szingapúrban sikerült pontot szereznie, amit Vasseur óriási fejlődésként értékel.

„Spában nagyon közel állt a pontszerzéshez, de végül nem sikerült – emlékezett vissza. – Egy héttel később viszont remekül ment a hazai futamán, amikor a sajtó és a 200 Alfa-vendég által generált nyomás alatt kellett versenyeznie.

Räikkönennek érvényes szerződése van a következő idényre, de azt még nem tudni, hogy a másik autót ki fogja vezetni 2020-ban. Az ülésre Giovinazzi mellett minden bizonnyal csak a Vasseur-rel jó kapcsolatot ápoló Nico Hülkenbergnek van reális esélye. A pilótaválasztást firtató kérdésre a francia csapatfőnök kitérő választ adott.

Vélhetően Giovinazzi vagy Hülkenberg lesz az Alfa Romeo másik versenyzője 2020-ban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Olyan világban élünk, ahol azonnal hozni kell a megfelelő szintet – magyarázta Vasseur. – Mindannyian nyomás alatt vagyunk, én is, a többi csapattag is, de ezzel nincs semmi probléma, hiszen ilyen a Forma-1.

Sergio Pérez, Hülkenberg egykori csapattársa sajnálná, ha a német pilóta 2020-ban nem lenne a mezőny tagja, erre azonban minden esély megvan, hiszen a németnek vélhetően az Alfa Romeo maradt az utolsó lehetősége.

Pérez szerint nagyon rossz üzenete lenne, ha kollégája a Forma-1-en kívül találná magát, és úgy véli, ideális esetben erről magának az érintettnek kellene döntést hoznia.

„Szomorú lennék, ha nem maradna számára hely, mert ez azt jelentené, hogy a tehetség vagy az eredmények nem számítanak eléggé – nyilatkozta az Autosportnak a mexikói. – Sajnos más szempontok is vannak, és ezekre a pilóta semmilyen hatással nincs. Mindannyian tudjuk, hogy milyen szintet képvisel Nico, ezért neki kellene eldöntenie, hogy szeretne-e maradni a Forma-1-ben.”