A Mercedes nem tart attól, hogy Hamilton a Ferrarit választja 2021-re

Forma-1, Belga Nagydíj, Hamilton, Mercedes
Third placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton looks at the car of pole position winner Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (not pictured) after the qualifying session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 31, 2019 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke lehűtötte a kedélyeket Lewis Hamilton Ferrarihoz való szerződésével kapcsolatban. Az osztrák üzletember elmondta, pilótájának nincs oka váltani.

A Mercedes csapatfőnöke nem tart attól, hogy a Ferrari kiveti a hálóját Lewis Hamiltonra, miközben mindhárom élcsapat elkezd foglalkozni a 2021-es versenyzői felállásaik összeállításával. A pilótapiacon különleges helyzet alakul ki, mivel Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel és Max Verstappen is szabadon igazolhatóvá válik, és várhatóan mindegyikük a lehető legjobb autót keresi majd az új műszaki és pénzügyi környezetben zajló új korszak kezdetére.

Hamilton is tiszteli a Ferrarit, de elsősorban az utcai autóikat kedveli Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Toto Wolff korábban elárulta, Hamilton az eddigi szerződéshosszabbítások során felvetette, hogy átigazolhat a Ferrarihoz, az osztrák szakember azonban a Mexikói Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte, a sajtó túlságosan felkapta ezt a megjegyzését, és nem tartotta reális lehetőségnek, hogy a hatodik vb-címe kapujában álló Hamilton elhagyja a Mercedest.

– nyilatkozta Wolff. – Mi mindig is nagyon hűségesek voltunk a pilótáinkhoz, és ennek megvan a jutalma. Amíg mi építjük a legjobb autót, nincs oka a váltáson gondolkodni, mi pedig nem fogunk más versenyző után nézni.”

Wolff mondanivalóját erősíti, hogy korábban maga az érintett is nyilatkozott a témában, azonban Hamilton eddig soha nem adott egyértelmű választ a kérdésre.

A brit pilóta legutóbb Monzában nyilatkozott a témában, kifejtette, számára az egyik legfontosabb tényező a Mercedeshez való lojalitás, ráadásul abban sem biztos, hogy az olasz istállónak a jelenlegi pilótapáros, Sebastian Vettel és Charles Leclerc mellett szüksége van rá.

A legtöbb versenyző álma, hogy a Ferrari pilótája lehessen Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A Mercedes csapatfőnöke hozzátette, a 2021-es szabályváltozások miatt már elkezdődött némi mozgolódás a pilótapiacon, ugyanakkor úgy véli, ez nem a közeljövőben fog lezárulni.

– magyarázta. – Ezek a folyamatok szépen lassan, de már beindultak, viszont véleményem szerint a 2021-es pilótafelállás csak jövőre fog eldőlni.”

Ennek megfelelően a Mercedesnél úgy állapodtak meg Hamiltonnal, hogy előbb minél jobb eredménnyel kell befejezni a szezont, és a 2021-ről való tárgyalásokat csak utána fogják megkezdeni. Wolff leszögezte, Bottasszal folytatott megbeszélésnek hasonlóan nagy jelentősége lesz, a finn pilótát ezúttal is előnyben részesítik majd, mielőtt felmerülne más jelöltek szerződtetése.

Wolff és Hamilton számára is fontos a lojalitás Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Azt mondtuk Lewis-nak, hogy először zárjuk le az idényt, lehetőleg minél magasabb szinten, fújjunk egy nagyot, és csak utána üljünk le 2021-gyel kapcsolatban – folytatta. – A következő év legfontosabb tárgyalásai a vele és Valtterivel folytatott megbeszélések lesznek."

Wolff arra is kitért, hogy ezzel a kérdéssel a többi csapat is szembe fog nézni. Az osztrák üzletember a legnagyobb riválisukat külön ki is emelte.

„A Ferrarinál ugyancsak meg kell vizsgálniuk, milyen lehetőségeik vannak – szögezte le. – Két remek pilótájuk van, de ez néha problémával is jár. Előbb-utóbb nekik is el kell gondolkodniuk a 2021-es stratégián" – utalt arra, hogy Leclerc és Vettel csapaton belüli küzdelme akár eszkalálódhat is.