Nem Vettel legyőzése hajtja Leclerc-t a pontverseny 3. helye felé

Forma-1, USA Nagydíj, csütörtök, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Ferrari
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 31: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari look on, on the pitwall during previews ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 31, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc elárulta, az eredményeinél is fontosabb számára, hogy milyen nagy fejlődésen ment keresztül 2019-ben.

Noha akadtak melléfogásai, Charles Leclerc teljesítménye a szezon egyik meglepetése: a monacói pilóta a Ferrarinál egyelőre 7 pole pozíciót szerzett, ráadásul az időmérős- és a pontversenyben is veri a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt. Leclerc két futamot megnyert, míg Vettel eddig csak egyet. Leclerc 14 pontos előnnyel őrzi az egyéni világbajnokság 3. helyét Max Verstappen előtt.

A fiatal pilótának a tavalyi eredmények alapján az időmérős teljesítmény volt a gyenge pontja, ez az idei szezon elején is látszott, de Leclerc változtatott a hozzáállásán, és a nyáron sokkal versenyképesebb lett a szombati napok során is. Elismerte, az első 4-5 futam után gondolni sem mert arra, hogy olyan jó helyzetbe kerül, mint amiben most van.

Vettel (balra) 19 pontos hátrányban van két futammal a szezon vége előtt Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon sokat dolgoztam, különösen az időmérőn a szezon elején, aztán változtattam néhány dolgot és Franciaország óta minden sokkal jobban megy – összegzett. – Igencsak elégedett vagyok a szezonnal. Az eredmények terén nem voltak elvárásaim, de fejlődést akartam, és ennek nagyon örülök” – összegzett.

A Ferrarinál zajló házi versenyt torzítja, hogy Vettel két futamról is kiesett műszaki hiba miatt, míg Leclerc elsősorban balesetek miatt szórta a pontokat,

de a legtöbb mutató terén a monacói fiatal az idén elhomályosította az autójával gyakran küszködő Vettelt, aki elismerte, többször is előfordult, hogy nem tudta a lehető legtöbbet kihozni a Ferrariból. Rutinos csapattársa legyőzése vagy a pózolás az FIA díjátadó gáláján azonban nem lelkesíti Leclerc-t.

Leclerc a gumikezelés terén még küszködik a futamokon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Az biztos, hogy nem a gála a lényeg, és az sem, hogy átvegyem a vezető szerepet – árulta el. – A 3. hely nyilván őrületes lenne a Forma-1-es világbajnokságban. Tavaly a 13. helyért küzdöttem, és sohasem gondoltam volna, hogy az idén már a világbajnoki dobogóra hajthatok. A személyes sikerélmény miatt nagyszerű lenne, és hihetetlenül boldog lennék miatta.”

Leclerc dolgát kissé megnehezíti, hogy a Ferrari az előző hétvégén kénytelen volt egy régebbi specifikációjú erőforrást használni,

ami Vettel motorjánál valószínűleg kissé gyengébb, ráadásul az autója is kevésbé bizonyult versenyképesnek. Az ellenfelek egyelőre csak találgatnak, hogy a Ferrari tempója a motorokkal kapcsolatos FIA állásfoglalás vagy a megszokottnál meredekebb hátsó szárnyállás miatt esett-e vissza.