Hamilton mindig formában van, Sennához hasonlóan tökéletes

Forma-1, USA Nagydíj, Hamilton, Mercedes
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: Lewis Hamilton of Mercedes and Great Britain during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Peter J Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Méltatta a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltont a korábbi F1-es futamgyőztes, Gerhard Berger, aki Ayrton Senna csapattársa is volt. Hamilton ismét megemlékezett gyermekkori hőséről.

Lewis Hamilton a 2019-es szezon során is világbajnok lett a Forma-1-ben, hatodik világelsősége kapcsán ismét fellángoltak a viták, hogy a brit pilóta hol helyezkedik el a sportág nagyjai között. Egyesek szerint már a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumachernél is nagyszerűbb a pályafutása, mások úgy vélik, Hamiltont a vb-címek száma önmagában nem teszi legendássá.

Gerhard Berger azok táborát erősíti, akik nagyra értékelik Hamiltont, és a sportág legkiemelkedőbb alakjához, Ayrton Sennához hasonlította őt. Berger nem először említi ezt a párhuzamot, de a Guardiannek kijelentette, a brazilok nemzeti hőséhez mérhető a Mercedes-pilóta szereplése.

Hamilton hatodszor élhette át a világbajnoki cím varázsát Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

„Sokszor kérdezték már tőlem feltörekvő fiatalok kapcsán, hogy látom-e bennük Sennát. Mindig azt mondom, hogy nem, Senna más volt, és nem összehasonlítható. Lewis viszont nagyon is emlékeztet Ayrtonra azért, mert minden alkalommal formában van. Nehéz körülmények közepette, utcai pályákon, gyors pályákon, esőben, szárazon.”

Berger a személyisége miatt is különlegesnek tartja Hamiltont. Úgy érzi, senki sem népszerűsíti úgy a sportágat, ahogy a hatszoros világbajnok teszi, különösen az Egyesült Államokban. „Számomra ez is kimagasló. Számomra Lewis a legjobb” – nyilatkozta az osztrák expilóta, aki rendkívül jó barátságot ápolt Sennával.

A világbajnoki cím sorsát eldöntő austini futam után Hamilton többször is kitért arra, hogy Senna inspirálta őt a pályafutása elején. „Úgy nőttem fel, hogy néztem a Forma-1-et, és mindig olyasvalaki akartam lenni, mint Ayrton. Úgy éreztem, nagyszerű lenne bejutni az F1-be, és hihetetlen lenne, ha én is nyernék három világbajnokságot. Mostanra ezt megdupláztuk, ez tényleg elképzelhetetlen.”

A Mercedesnél nagy célokat kellett kitűzni

Hamilton sikerében természetesen elévülhetetlen érdemei vannak a csapatnak, hiszen a Mercedes is példátlan sikerszériát valósít meg a 2014-es szezon óta. Nem sokkal előtte, 2013 elején állt fel az istálló menedzsmentjének maihoz közelítő szerkezete Toto Wolff-fal és a nemrég leköszönt technikai igazgatóval, Aldo Costával a fedélzeten.

– elevenítette fel Wolff. – Akkor azt írtuk, hogy a világbajnoki címért akarunk küzdeni. Aldo Costa viszont azt mondta, hogy ennél nagyravágyóbbnak kell lennünk, és a világbajnokságot többesszámban értette. Én először ezt túlzásnak tartottam, de végül is felkerült a falra. Most pedig, majdnem 7 évvel később itt vagyunk, és hatszor dupláztunk a világbajnoki címek terén. Néha megcsípem magam, mert el sem hiszem.”