Vágólapra másolva!
Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke kijelentette, a Forma-1-ben 2021-ben bemutatkozó költségvetési plafon a nagycsapatok működésén kívül semmit nem fog befolyásolni. Ő és a Red Bull csapatfőnöke is a stabilitásra hívta fel a figyelmet.

2021-ben a Forma-1 jelentős változásokon esik át, ugyanis a technikai, valamint a sport- és pénzügyi szabályzat is számos ponton módosul. Utóbbinak az egyik legfontosabb újítása, hogy a sportág történetében először érkezik a költségvetési plafon. Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke azonban úgy véli, a mezőny nagy részére ez nem lesz hatással. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pedig azt hangsúlyozta, a költségvetési sapka egy öt évre szóló terv, amit az istállóknak végig be kell tartaniuk.

Vasseur úgy véli, a költségvetési plafon csak a nagycsapatokra lesz hatással Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„A költségvetési sapka hat-hét csapatot egyáltalán nem fog érinteni” – nyilatkozta Vasseur az FIA sajtótájékoztatóján.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke hozzátette, szeretné, ha a 2021 utáni években nem lennének ennyire drasztikus módosítások, abban az esetben ugyanis megint újra kellene tervezni az autót, ami a kisebb csapatok számára nem lenne kedvező. „Számomra a szabályrendszer stabilitása a legfontosabb kérdés – szögezte le. – Ha 2023-ban vagy 2024-ben újra megváltoztatnánk a regulákat, abból a kiscsapatok nehezen profitálnának.”

Christian Horner ugyan más szempontból, de szintén a stabilitásról beszélt.

A 46. születésnapját szombaton ünneplő szakember úgy véli, az első években megmarad a különbség az istállók között, azonban ha a sportág a tervezett úton halad, később ez csökkenni fog.

„Ne feledjük, a költségvetési sapkát egy ötéves időszakra határozták meg – mondta. – Természetesen a három élcsapatnak hatalmas kihívás lesz, hogy 2021-re a határ alá kerüljenek, azonban a következő öt évben is ott kell maradniuk.”

A 2021-ben érkező költségvetési plafon öt éven keresztül lesz érvényes Forrás: Formula One Group

„A kezdeti időszakban vélhetően továbbra is lesz némi eltérés a kis- és nagycsapatok között – vélekedett. – Remélhetőleg azonban a Liberty terveinek megfelelően növekedni fognak a bevételek. Ebben az esetben pedig szerintem a következő öt évben természetszerűleg közeledni fognak az erőviszonyok.”