Ecclestone: Schumacher irányította a Ferrarit, de Todt okosan rájött erre

Forma-1, Jean Todt, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj 2006
German Ferrari driver Michael Schumacher (R) and French Ferrari General Director Jean Todt celebrate on the podium of the Monza racetrack after the Italian Formula One Grand prix, 10 September 2006 in Monza. Schumacher won the race ahead of Finnish McLaren-Mercedes driver Kimi Raikkonen and Polish BMW Sauber driver Robert Kubica. AFP PHOTO PATRICK HERTZOG / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone elárulta, a 90-es években ő beszélte rá Jean Todtot, hogy legyen a Ferrari csapatfőnöke. Az F1 egykori ügyvezető igazgatója szerint az FIA jelenlegi elnöke kellően intelligens volt ahhoz, hogy együtt tudjon működni Michael Schumacherrel.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezetője úgy vélte, hogy a sportág jelenlegi helyzete nagyban a Ferrarinak köszönhető. A 90-es évek elején azonban a csapat fennállása legsikertelenebb időszakát élte, a brit üzletember pedig segíteni akart rajtuk. 1994-ben végül rábeszélte Jean Todtot, hogy a Peugeot-tól az olasz istállóhoz igazoljon.

Ecclestone 1958-ban két versenyhétvégén indult az F1-ben, de egyik futamra sem sikerült kvalifikálnia magát. A brit üzletember viszont (kisebb megszakításokkal) így is majdnem hat évtizeden keresztül volt a sportág részese. Előbb menedzserként, majd a Brabham csapatának tulajdonosaként tevékenykedett, később pedig már az egész száguldó cirkusz vezére lett.

Ecclestone szerint az F1 sokat köszönhet a Ferrarinak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Egészen 2017-ig volt a Forma-1 mindenható ura, ekkor azonban a tulajdonjogokat megszerző Liberty Media eltávolította ügyvezető igazgatói posztjáról. Ennek következtében a brit üzletembernek a számára értelmezhetetlen, tiszteletbeli elnök-tituluson túl nem maradt közvetlen kapcsolata a sportággal, de így is gyakran fejti ki a véleményét. Nemrég az F1 hivatalos podcastjának volt a vendége.

Ecclestone szerint nagyban a Ferrarinak köszönhető, hogy a Forma-1 a ma ismert szintre fejlődött. Az olasz istálló az első, 1950-es idénytől tagja a száguldó cirkusznak, mára pedig legendás márkává vált.

„A Ferrarinak hatalmas szerepe volt abban, hogy a Forma-1 olyan lett, amilyennek ma ismerjük – vélekedett. – A kezdetek óta jelen vannak, mostanra pedig már ikonikussá váltak. Ha valakit megkérdezünk a motorsportról, a Ferrari biztosan eszébe fog jutni.”

A Ferrari az évek során egybeforrt a Forma-1-gyel Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A maranellóiak azonban nem mindig voltak ennyire sikeresek: a 90-es évek elején történetük legrosszabb korszakát élték, 1991 és 1993 között még csak futamot sem nyertek, az egyéni világbajnoki címet pedig 1979 óta nem tudták elhódítani. Ecclestone ekkor úgy gondolta, hogy a probléma a csapat vezetésében keresendő.

– emlékezett vissza. – Szükségük volt egy új vezetőre, és szerintem nem olaszra. Az olaszoknál ugyanis gyakran előfordul, hogy sokan felelősek valamiért, éppen ezért valójában senki nem felelős.”

Jean Todt-ot Ecclestone beszélte rá, hogy vegye át a Ferrarit Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Todt korábban a Peugeot-nál volt versenyigazgató, és előbb a WRC-ben, később pedig a Le Mans-i 24 órás versenyen ért el sikereket a csapattal. Ecclestone emiatt feltételezte, hogy a Ferrarinál is boldogulni fog. A francia csapatfőnök az 1994-es Francia Nagydíjon mutatkozott be, 13 és fél évig tartó regnálása alatt pedig a maranellóiak hat egyéni és hét konstruktőri világbajnokságot nyertek.

A korszak emblematikus figurája Michael Schumacher volt, aki 2000 és 2004 között zsinórban ötször diadalmaskodott. Ecclestone szerint kulcsfontosságú volt, hogy Todt elismerje a német pilóta vezető szerepét.

– mondta. – Egyszer megkérdeztem Michaelt, hogy ki irányítja a Ferrarit, erre ő azt mondta, »én«. Valóban így volt, Jean pedig elég okos volt ahhoz, hogy észrevegye, pilótája mennyire fontos részét képezi a csapatnak.”