Társoldalunk:

Hamilton jól érzi magát a Mercedesnél, de nem zárta ki az átigazolást

2019.12.08. 09:37

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton az FIA gáláján kijelentette, nehezen tudja elképzelni, hogy elhagyja a Mercedest, egyelőre nem foglalkozik a jövőjével, de nem zárta ki az átigazolást sem. Toto Wolffnak is időre van szüksége, hogy eldöntse, folytatja-e a csapat irányítását.

Hivatalosan is világbajnokká avatták Lewis Hamiltont és a Mercedest az FIA évzáró gáláján. A brit pilóta pályafutása során hatodszor, a Mercedes pedig zsinórban hatodszor bizonyult a legjobbnak az F1-es egyéni és a konstruktőri világbajnokságban, ezzel új rekordot állított fel.

Noha Hamilton és a Mercedes példátlan sikersorozatban van, a figyelem már a jövő felé is fordul. A 2021-es szezon során átfogó technikai és gazdasági változások jönnek a Forma-1-ben, ez megbolygatja a pilótapiacot és az autógyártó jövője sem biztos. Az Abu-dzabi Nagydíjon felmerült, hogy Hamilton és a Ferrari is közeledik egymáshoz, ezt az érintett sem cáfolta.

Hamilton egyelőre nem foglalkozik a jövővelForrás: Daimler AG

A párizsi Louvre-ban megtartott ceremónia előtti sajtótájékoztatón is felmerült Hamilton és a Mercedes jövője. A brit pilóta, noha hosszan fejtegette a témát, továbbra is nyitva hagyta a kérdést, ezúttal viszont arra utalt, hogy nem Toto Wolfftól függ a csapattal való szerződéshosszabbítás.

Nem tudom, még nem sok energiát fordítottam erre. Imádom a helyemet és az embereket, akikkel együtt dolgozom, nehéz csak úgy kisétálni valamiből, amit ennyire szeretek."

„A Mercedes szervezetének része vagyok 13 éves koromtól, nagyon nehéz máshol elképzelni magamat. Már hét éve vagyok itt, de természetesen a Mercedesszel még hosszabb ideje dolgozunk együtt” – mondta Hamilton.

Sikert sikerre halmoz a MercedesszelForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ez most egy domináns, átütő erő és idő kellett ahhoz, hogy ez felépüljön. Ez nem megy egyik napról a másikra, és a többi csapat jelenleg nem is rendelkezik azokkal az összetevőkkel, amikkel mi igen. Nekik is idő kell, hogy ezeket kialakítsák. Toto nélkül természetesen nem lenne ugyanolyan, de ő azt fogja tenni, ami a számára helyes, és én is, amikor meghozom a döntésemet. A változás néha jó is.”

Hamilton egy elejtett félmondatban arra is célzott, hogy Max Verstappen felajánlotta a szolgálatait a Mercedesnek 2021-re, ez azonban őt nem lepte meg.

„Érdekes időszak ez, mert rengeteg pilóta keres helyet mindenfelé. Totót minden pilóta felhívja, köztük egy olyan is, aki nemrég itt járt, és azt mondta, elhagyná a csapatát, hogy csatlakozzon hozzánk. Ez érthető, mert mindenki győzni akar és mindenki a győztes formula részese akar lenni, de nem hiszem, hogy ez pillanatnyilag stresszt okozna. Toto és köztem nyílt a kommunikáció, nincsenek titkok, és ez nem is fog megváltozni.”

A Hamilton mellett helyet foglaló Wolff normálisnak nevezte, hogy az újságírók „bedobálnak kisebb gránátokat, ezeket néha mi is felkapjuk, aztán a kezünkben robbannak fel.” Szerinte a Forma-1 része a pletyka, de kijelentette, Hamiltonnal folyamatosan egyeztetnek a jövőről. „Sohasem ért minket meglepetés. Ha megjelent valami a sajtóban, akkor már hetek-hónapok óta tudtunk egymás ügyeiről.”

Hamiltonhoz hasonlóan az osztrák szakember szerződése is lejár 2020 végén, ő viszont befektetőként is érdekelt a csapatban, ezért bonyolult a helyzete. Kijelentette, az egész csapat számára helyes döntést akarja meghozni a folytatással kapcsolatban. 

„Az én személyes szerepem egy kissé más. Rájöttem, hogy élvezem a kapcsolatokat a csapaton belül és a Daimler döntéshozóival is. Ez az én jólétemnek az egyik alapvető eleme. Ők nagyon megbíztak bennünk, megadták a mozgásteret, amire szükségünk volt, hogy ezt a csapatot sikeressé tegyük, és nem veszem félvállról azt, hogy a helyes döntést hozzam meg mindannyiunk számára.”

„Ez a folyamat el fog tartani egy ideig, de nem számítok semmilyen meglepetésre. Ahogy a dolog most áll. Mi ketten [Hamiltonnal] már egy ideje együtt dolgozunk, megbízunk egymásban, átvészeltünk nehéz időket, és erősebben jöttünk ki ezekből. Természetesen azt is rendszeresen megbeszéljük, hogy merre tart a csapat és merre tart Lewis pályafutása.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK