Gasly: A Red Bull nem tartotta be néhány ígéretét

Forma-1, Pierre Gasly, Helmut Marko, Red Bull Racing, Spanyol Nagydíj
BARCELONA, SPAIN - MAY 10: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice for the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 10, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1Z9T451Q51W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Pierre Gasly őszinte interjúban mesélt arról, hogy nem kizárólag rajta múlt, hogy a Red Bullnál nem hozta a tőle elvárt teljesítményt. Miután lefokozták a Toro Rossóhoz, teljesen újjászületett, a szezon végén régi-új csapata pedig nem mindennapi poénnal engedte el a téli szünetre.

Hullámvasútszerű idényen van túl a szezont a Red Bullnál kezdő, de a Toro Rossónál befejező Pierre Gasly. A 23 esztendős francia pilóta lefokozásakor igazi mélypontra került, néhány hónappal később azonban már pályafutása eddigi legboldogabb napját élte meg, amikor életében először állhatott dobogóra a Forma-1-ben.

A pontverseny hetedik helyén záró versenyző a francia L'Equipe-nek nyilatkozott arról, hogy miként élte meg, amikor elküldték a Red Bulltól, és mit nehezményez a mai napig. Az idénye az abu-dzabi teszten már jóval vidámabban zárult, mint ahogyan kezdődött, a Toro Rosso szerelői megviccelték egy kicsit.

Gasly a Magyar Nagydíj után ismét a Toro Rossóban találta magát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Gasly élete nagy lehetőségét kapta, amikor 2019-re előléptették a Red Bullhoz, de már az előszezoni teszteken bajba keveredett, amikor az autó összetörésével hátráltatta a bikások fejlesztési programját. Az idény beindulásával sem javult a helyzet, nem tudta Max Verstappen tempóját hozni, amit a Magyar Nagydíjig tolerált csak az együttes, a hungaroringi futam után lefokozták a Toro Rossóba, a helyére pedig Alex Albont ültették. „Amikor megjött a hívás, hogy értesítsenek a történtekről, feldúlt voltam, mert igazságtalannak éreztem a döntést – nyilatkozta a L'Equipe-nek. – A Red Bullnál töltött hat hónapom is frusztrált.

Ezután úgy döntöttem, hogy ezt a frusztrációt pozitív energiává alakítom, hogy visszatérjek."

A lefokozás után Gasly diplomatikusan nyilatkozott, de szemmel láthatóan zavarta, hogy folyton a kirúgásáról kérdezgetik, most azonban elmondta, hogy

az igazságtalanság zavarta, a Red Bull ugyanis mást ígért neki, például azt, hogy igyekeznek úgy fejleszteni az autót, hogy az jobban feküdjön neki.

„Ahelyett, hogy túl sokat beszélek, különösen a médiának, inkább azt mondtam, hogy a pályán fogom megadni a válaszokat. Az eredményeimmel akartam bizonyítani, hogy még mindig elég gyors vagyok.Vannak dolgok, amelyek köztem és a csapat között kell maradjanak. Az F1 kegyetlen világ, rengeteg a pénz és a politika. Naivitás lenne nem figyelembe venni ezeket a tényezőket. Helmut [Marko, a Red Bull tanácsadója] megígért nekem dolgokat, különösen az autóval kapcsolatos változtatásokat.”

Helmut Marko nem tartotta be, amit ígért Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Nem csak az autóval kapcsolatban mondott mást Marko, Gasly szerint ugyanis arról is biztosította őt, hogy nem menesztik a szezon közben.

Jobb szeretek magamra koncentrálni. Tisztában vagyok vele, hogy néhány dolgot én is csinálhattam volna másképp, de csak 23 éves vagyok. Megvan bennem az ambíció, hogy egy napon világbajnok legyek, úgyhogy előre tekintek. Amit az idén megtapasztaltam, az jó leckeként szolgál."

Gasly valósággal újjászületett a Toro Rossónál egy sokkal kisebb nyomással járó környezetben, a Brazil Nagydíjon pedig megszerezte pályafutása első dobogós helyezését a Forma-1-ben, amikor Max Verstappen mögött a második helyen ért célba. Azt, hogy mennyire jól érzi magát régi-új csapatánál, és a jövőre már Alpha Tauri néven induló Toro Rosso alkalmazottai is mennyire szeretik őt, mi sem bizonyítja jobban, mint a szezont lezáró két napos abu-dzabi tesztelés utolsó mozzanata.

A Toro Rosso megviccelte Gaslyt idei utolsó autóban töltött munkanapján

A tesztnap végén Gaslyt utoljára a bokszba rendelte a csapat, a szerelők azonban előtte lehúzták a garázsajtókat, így a francia pilótát szó szerint senki sem várta, ráadásul még a garázsba sem látott be. Gasly vette a poént, és bedobta, hogy akkor most ugye hazaviheti az autót? Ezután a csapat előbújt a garázsból, és mindenki jót derült a viccen.