A Ferrari valóban egyeztetett Hamiltonnal, de Vettelről sem mondtak le

Forma-1, Lewis Hamilton, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Orosz Nagydíj
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 28: Top three qualifiers Charles Leclerc of Monaco and Ferrari,Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari celebrate in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 28, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Will Taylor-Medhurst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari ügyvezetője szerint eltúlozzák Lewis Hamilton és a gyártó elnöke, John Elkann korábbi találkozásának jelentőségét. Charles Leclerc helye biztos a csapatnál, Sebastian Vettel jövőjéről egyeztetni fognak.

A 2020-as versenyautóval kapcsolatos bejelentések mellett természetesen a pilótapiac is szóba került a Ferrari évzáró sajtórendezvényein. Ennek különös apropót ad, hogy Mattia Binotto csapatfőnök az Abu-dzabi Nagydíj során azt mondta, a Ferrarinál „csak örülhetnek” annak, hogy Lewis Hamilton szerződése jövőre lejár, majd kiderült, hogy Hamilton találkozott is a gyár elnökével, John Elkannal.

Az értesülések nyomán az újságírók többször is megkérdezték Hamiltont és csapatfőnökét, Toto Wolffot, mindannyian ködösen fogalmaztak, de egyikük sem tagadta, hogy a brit pilóta tapogatózott már a maranellói istálló irányába, azonban a hatszoros világbajnok többször is elmondta, hogy jól érzi magát a Mercedesnél, ami 13 éves kora óta mögötte áll, ezért nehezen képzelné el az átigazolást.

Leclerc (középen) biztosan a Ferrari versenyzője marad, Hamilton (balra) érkezése vagy Vettel (jobbra) maradása erősen kérdéses Forrás: Getty Images/WTM-2018/Wtm

Az ügyben Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezetője a BBC szerint kijelentette, a gyártó számára „nagyon hízelgő, hogy a pilóták csatlakozni szeretnének, különösen Lewis”, de leszögezte: „Ez teljesen elhamarkodott, a megfelelő időszakban áttekintjük a lehetőségeinket, és megvizsgáljuk, hogy ki lenne a legjobb választás.”

Camilleri megerősítette, hogy Elkann és Hamilton korábban „beszélgetést” folytatott, de az ügyvezető szerint ez „egy társasági eseményen történt, amit felfújtak. Vannak közös barátaik.”

Hamilton esetleges átigazolása azért került hirtelen szóba, mert Charles Leclerc kivételével az összes élpilóta szerződése lejár a 2020-as szezon végén, és mindannyian arra várnak, hogy kiderüljön, a 2021-es évtől melyik csapat lehet a meghatározó erő a Forma-1-ben, illetve, egyáltalán maradnak-e az autógyárak a sportágban. Mattia Binotto csapatfőnök egyelőre kivár az állásfoglalással.

Vettel jövője eldőlhet a Spanyol Nagydíjig Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„A Ferrarinál kiváltságosok vagyunk e téren, mert szerencsénkre sok pilóta a csapat tagja akar lenni – idézte a La Gazzetta dello Sport. – A Spanyol Nagydíjig, ha nem is döntjük el, de tiszta képünk lesz arról, hogy mihez kezdünk a következő évben. Leclerc-rel a jövőben is számolunk, de [Sebastian] Vettel is a csapat projektjének középpontjában áll. A szezon elején a visszejelzései kulcsfontosságúak voltak.”

Binotto szerint Vettel tempója a szezon második felében megerősítést nyert, de ő is elismerte, hogy a német pilóta nyomás alatt évek óta hibákat követ el. Hamilton miatt azonban nem kell aggódnia.

„Pillanatnyilag nem nehezedik rá nyomás. Ő a csapat tagja. Az lesz az első, hogy megismerjük az ő jövőbeli terveit, ezt a megfelelő időszakban tesszük majd, még nem foglalkoztunk ezzel. A szezont a meglévő pilótáinkkal kezdjük és meggyőződésünk, hogy a miénk a legjobb versenyzőpáros a Forma-1-ben. Utána lesz alkalmunk, hogy leüljünk vele és gondolkodjunk.”

Binotto az F1.com szerint hozzátette: „Meg kell várjuk, hogyan fejlődik a stratégiánk a jövő év során – utalt a csapat általános működésére. – Szerintem látnunk kell [Vettel] teljesítményét, hogy mennyire passzol az autóhoz és az ő jövőbeli motivációit, úgyhogy nem arról van szó, hogy hibázik-e vagy sem, hanem arról, hogy miként látja az ő saját jövőjét és mi, hogyan látjuk a felállásunkat."