Összetört Räikkönen 2020-as autója, gondban lehet az Alfa Romeo

f1autoz19 Horizontal
The damaged car of Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen is transported off the circuit following a crash during the qualifying session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 7, 2019 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by Antonio Calanni / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy elbukott törésteszt hátráltatja az Alfa Romeo Forma-1-es csapatának 2020-as felkészülését, az istálló a hírek szerint akár egy hónapos csúszásba is kerülhet.

Noha a Forma-1 téli álmát alussza a decemberi-januári időszakban abból a szempontból, hogy a versenypályákon nincs aktivitás, ezek a hónapok így is meglehetősen intenzíven telnek a csapatoknak, mindegyikük gőzerővel dolgozik ugyanis, hogy elkészüljön az autójával a februári tesztekre. Vannak akik jobban, második pedig rosszabbul állnak, hiszen míg a Red Bull saját elmondása szerint két héttel előrébb tart, mint ahogyan várta, a Motorsport-Magazin.com értesülései szerint az Alfa Romeo komoly csúszásba került egy sikertelen törésteszt miatt.

Más sem hiányzott a szezont nem a legjobb szájízzel befejező Alfának Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A német szaklap úgy tudja, hogy a hinwili gárda 2020-as konstrukciója nem ment át az egyik dinamikus törésteszten, ami nagy fejtörést okoz az istálló háza táján. A Frédéric Vasseur vezette csapat autója múlt héten kedden teljesítette a statikus töréstesztet, majd a kasztnit Olaszországba, egészen pontosan Milánóba szállították, az FIA egyik hitelesített laboratóriumába a háromból. A Ferrari és az Alfa Romeo (korábban Sauber néven) hagyományosan itt teljesíti a szezon előtti törésteszteket.

A probléma az elülső töréstesztnél lépett fel, az egyes számú kasztni ugyanis a hírek szerint javíthatatlanul megrongálódott a becsapódástól, a teszten így értelemszerűen nem ment át.

Utóbbi önmagában nem példa nélküli, gyakran előfordul, hogy az adott kasztni elsőre megbukik a teszten, mivel a csapatok – mint általában mindennel – itt is a határon táncolnak a súlycsökkentés érdekében. Az viszont,

hogy a kasztni teljesen összetört, szakértők szerint három-négy héttel vetheti vissza az istállót a 2020-as felkészülésben,

hiszen az Alfa Romeónak most neki kell állnia megépíteni egy újabbat, miközben úgy kell módosítania a terveken, hogy az már átmenjen a törésteszten.

Az elbukott töréstesztnek komoly negatív hatása lehet az Alfa felkészülésére Forrás: AFP/Antonio Calanni

Az első előszezoni tesztelést február 19-től 21-ig tartják,

a szabályok szerint pedig ezen is csak olyan kasztnival lehet részt venni, ami mind a 15 előírt törésteszten átment, míg korábban ez csak a versenyhétvégékre vonatkozott.

Az Alfa Romeónak van még elég ideje újra próbálkozni, több hasonló bakit azonban aligha engedhet meg magának.