Vágólapra másolva!
Budapesttől 1500 kilométerre ért haza igazán Bereznay Dániel, az F1 Esports Pro Series magyar versenyzője. Az Alfa Romeo Racing pilótája az idénynyitó előtt a GPhírek stábjával tartott Monzába, ahol pályafutását és a versenyzés még mindig újszerű, de egyre népszerűbb formáját is bemutattuk.

Nem sok magyar mondhatja el magáról, hogy valóban köze van a Forma-1-hez; többségük mérnöki végzettségű, de akadnak néhányan a kiszolgálóiparban is. Közös bennük, hogy igen magas szinten teszik a dolgukat, tudnak valami különlegeset nyújtani, amivel kitűnnek a sok ezer érdeklődő közül, és őket választották az F1-es csapatok.

Versenyzők terén viszont nem állunk jól, másfél évtizede még a láthatáron sincs senki, aki tehetséggel és a szükséges háttérrel is rendelkezik ahhoz, hogy a világbajnokság mezőnyének tagja lehessen. Az elmúlt évek során azonban a Forma-1 új tulajdonosa elkezdte lebontani a határokat, felkarolta azt a mozgalmat, ami kitermelte a 2019-es WTCR-győztest, Michelisz Norbertet is.

Az online szimulátor-versenyzés is bekerült a napjainkban egyre népszerűbb esport gyűjtőnév alá, az F1 pedig hivatalos bajnokságot indított az igazi csapatok részvételével. Itt már a kezdetek óta van magyar versenyző Bereznay Dániel révén, aki 2018-ban a Mercedes színeiben az összetett 2. helyezettje lett, 2019-ben pedig az Alfa Romeo Racing esport-csapatához szegődött.

Danit az idei év során felkértük, hogy segédkezzen pályabemutató videók készítésében. A közös munka során egyre jobban megismertük őt, és egyre inkább beleláttunk abba a fiatalos lazaságba oltott elszántságba, ami hajtotta és új csapata vezéregyéniségévé tette a 19 éves versenyzőt. Néhány nappal az esport-szezon nyitánya előtt velünk tartott az Olasz Nagydíjra,

élete első monzai látogatása kapcsán egy útifilmet készítettünk. Bemutatjuk egy 21. századi esport-versenyző útját a 8 ezer forintos kormánytól az Alfa Romeo Racing F1-es csapatáig.

Filmünkben a fiatal versenyző pályafutása mellett betekintést nyújtunk Bereznay Dániel egyéb feladataiba, az Alfa Romeo csodálatos múzeumába, a Veloce Esports főhadiszállásába és a sportág egy olyan oldalába, ami még mindig újszerűnek és távolinak tűnik, de komoly fejlődés előtt áll, és már most is hatással van a valós versenyzés csúcskategóriájára.

Készítette:

Adorján Viktor
Bereznay Dániel
Majer Dániel
Vértes Zsolt