Bottas: A Mercedes megvált volna tőlem egy újabb gyenge idény után

Forma-1, Brazil Nagydíj, Bottas, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 14: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 14, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes Forma-1-es csapata hosszas tanakodás után a nyáron végül szerződést hosszabbított Valtteri Bottasszal, aki úgy érzi, ha nem javított volna a teljesítményén az előző gyenge év után, ez nem történt volna meg.

Valtteri Bottas pályafutása legjobb és legeredményesebb Forma-1-es szezonján van túl, négy győzelemmel a második helyen zárt a pontversenyben a hatodik világbajnoki címét megnyerő csapattársa, Lewis Hamilton mögött. Noha a célját nem érte el, mégis pozitív szájízzel zárta az idényt a finn, aki óriásit lépett előre 2018-hoz képest, amikor csak az ötödik lett a végelszámolásnál, az önbizalma pedig soha azelőtt nem volt olyan mélyen. Azt reméli, hogy a mostani, jobb szezonzárással könnyebb lesz nekivágnia a 2020-as esztendőnek, mint volt az ideinek.

Saját állását mentette meg azzal, hogy az idén jobban teljesített Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Nico Rosberg visszavonulása után a Mercedeshez szerződött Bottasszal mindig csak egy éves szerződést írt alá a csapat, így minden szezonban a kontraktusának meghosszabbításáért is küzdenie kellett. Az idén nagyon rezgett a léc, Esteban Oconnal komoly versenyben volt a Hamilton melletti ülésért 2020-ra, a csapat pedig végül őt választotta. Bottas állítja, ebben javuló teljesítményének nagy szerepe volt, ha ugyanis folytatta volna egy évvel azelőtti formáját, biztosan elküldik.

– nyilatkozta az Autosportnak. – [Az idei év] nagyon fontos volt nekem és az általános jólétemnek. Sokkal szórakoztatóbb volt a versenyek közötti idő, újra beleszerettem a sportágba, ezt a szeretetet talán egy kicsit elveszítettem a tavalyi év vége felé. Nagyon élvezem a vezetést, igazán fontos év volt ez nekem. Most újra boldogan mondhatom, hogy még sok-sok év áll előttem, remélhetőleg ugyanilyen mértékű fejlődéssel."

2018-ban nagyon gyengén szerepelt Forrás: AFP/Saeed Khan

A 30 éves finn négy győzelme mellé tizenegy dobogós helyezést is begyűjtött az idén, sikereiből kettőt pedig a szezon második felében aratott.

Ez hatalmas kontraszt 2018-hoz képest, amikor egyetlen futamot sem nyert, a szezont pedig zsinórban négy ötödik helyezéssel zárta.

„Egyértelműen nagyon más a mentális állapotom a tavalyi évhez képest. Akkor számoltam vissza a napokat a szezon végéig, hogy utána megtaláljam a módját annak, hogy összeszedjem magam és tiszta lappal induljak. A tavalyi szezon utolsó hónapja nagyon-nagyon hosszúnak tűnt."

A 2020-as idénytől azt várja, hogy az idei jó formáját sikerül átmentenie, noha pont az idei év a példa rá, hogy rossz szezon után is jöhet egy sokkal jobb. „Így mentálisan könnyebb és jobb nekivágni az új idénynek, fontos, hogy jók legyenek az eredmények, és ne csak az utolsó pár versenyen.

Így viszont jobb, nemcsak nekem, hanem a csapatnak is, akik tudják, hogy egy egész szezonon át képes vagyok teljesíteni, minden egyes pályán. Tudják, hogy egyértelműen felszálló ágban vagyok 2020-ra."