Todt fia segítette ki Leclerc-t a pályafutása elején

Forma-1, Charles Leclerc, Nicholas Todt, Malajziai Nagydíj 2017
LECLERC Charles (fra) Ferrari reserve driver, Sauber F1 C36, and TODT Nicolas (fra) allroad manager, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Malaysia Grand Prix, at Sepang from September 28 to October 1 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Nagy büszkeség a versenyző- és csapatmenedzseléssel foglalkozó Nicolas Todtnak, hogy Charles Leclerc sikeres lett a Forma-1-ben, ráadásul a Ferrari versenyzőjeként. Nem csak tanácsot ad, be is fektet az ügyfelei pályafutásába, de Mick Schumacher nincs közöttük.

Ötéves szerződéshosszabbítást jelentett be a Ferrari az idén berobbant tehetségükkel, Charles Leclerc-rel. A monacói pilóta pályafutását Nicolas Todt, a korábbi Ferrari-csapatfőnök és jelenlegi FIA-elnök, Jean Todt fia egyengeti. Ifjabb Todtot gyakran bírálták, hogy protekciójának köszönheti üzleti sikereit, miután első ügyfele, Felipe Massa még akkoriban lett a Ferrari versenyzője, amikor Jean Todt igazgatta a Scuderiát. Nicolas azonban elsősorban Leclerc sikereire büszke.

Leclerc és Todt eljutott a Ferrarihoz Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Az emberek mindig kritikusak – nyilatkozta a Motorsport-Magazine.com-nak. – Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy Charles bejutott a Ferrarihoz, miután 14 éves korában leszerződtem vele. Akkoriban fel kellett volna adnia a gokartozást, mert kifogyott a pénzből, de úgy döntöttem, hogy segítek neki. Pár éve bemutattam őt a Ferrarinál és ma ott versenyez. Azért jutott oda, mert elvégeztük a munkánkat” – szögezte le.

Felipe kapcsán azt mondták az emberek, hogy ez csak azért sikerült, mert az édesapám volt a döntéshozó, de ott volt még az elnök, Luca di Montezemolo is. Sohasem igazoltak volna le egy pilótát, ha nem hittek volna benne, csak azért, hogy nekem kedvezzenek” – összegzett.

Todt az interjú során többször is elmondta, nem csupán tanácsokat ad az ügyfeleinek és intézi az ügyeiket, szponzorokat is szerez nekik és ha ez nem sikerül, ő maga fektet be a pályafutásukba. Ezt megtette a néhai Jules Bianchival is, akinek köszönhetően megismerte Leclerc-t. Elismerte, azt nem engedheti meg magának, hogy a Red Bullhoz hasonlóan 15 pilótát futtasson, neki kevesebb versenyzővel kell biztosra mennie, és e téren csak az éri meg neki, ha a védencei az F1-be kerülnek.

Mick Schumacher a Prema színeiben versenyez, ez a csapat is Todthoz kötődik Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A francia üzletemberrel kapcsolatban januárban elterjedt, hogy átvette Mick Schumacher menedzselését is, de Todt szerint csak baráti segítséget nyújtott a német fiatalnak, miután édesanyja, Corinna megkérte őt erre. „Barátként próbálkoztam, nem én vagyok a menedzsere. Baráti kapcsolatban vagyunk és ha felkér, hogy segítsem őt, örömmel megteszem, de nincs üzleti érdekeltség.”

„Nagyok az elvárások vele kapcsolatban. Hiba lenne őt az édesapjához hasonlítani, aki a történelem legsikeresebb versenyzője. Mick eddig nagyon jól szerepelt, tavaly megnyerte a Forma-3-at, az idén viszont kisebb problémái adódtak. Nekem ez mindig is kétéves program volt, amikor tavaly beszéltem vele, egyértelmű volt a terv: egy év tanulás, egy év győzelem. Időt kell adni neki és remélni, hogy jövőre a bajnoki címért fog küzdeni.”