Vágólapra másolva!
Noha Max Verstappen kulcsfontosságú a Red Bullnak ahhoz, hogy újra világbajnok legyen, az energiaitalos istálló tanácsadója Lewis Hamilton teljesítményét is elismeri, aki szerinte egyelőre magasabb szintet képvisel, mint a holland pilóta.

A 22 éves Max Verstappen egyelőre csak csatákat nyert a Forma-1 második legsikeresebb versenyzője ellen, de azon van, hogy hamarosan háborút is nyerjen. Míg a fiatal holland pilóta a jövőt, a 35 éves Lewis Hamilton pár év múlva vélhetően már csak a múltat fogja képviselni, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint azonban még mindig a hatszoros világbajnok jelenti a mércét.

Verstappen eddigi öt F1-es szezonjában nyolcszor állhatott fel a dobogó tetejére, és bár ez a szám eltörpül Hamilton 84 elsősége mellett, a Red Bull versenyzőjét sokan így is egy lapon emlegetik a Mercedes ászával, legalábbis, ami a nyers tempót illeti.

Verstappen és Hamilton a tavalyi Magyar Nagydíj dobogóján Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Motorsport-Total.com interjút készített a bikások 76 esztendős tanácsadójával, amely során különböző állításokról kellett elmondania, hogy szerinte helytállóak-e. Az egyik állítás a következő volt: „Noha Lewis Hamilton hatszoros világbajnok, jelenleg Max Verstappen a leggyorsabb és legjobb versenyző a Forma-1-ben." Legyen bármily meglepő is, Marko nem értett egyet ezzel.

– fejtette ki. – Hihetetlen az alapsebessége és természetesen ott a rutin. Ezt időről időre láthatjuk. A rutin mellette szól Maxszal szemben, ami hatalmas előny, valamint nyilván szerencsés is volt, mivel többnyire az élen vezetett, ahol könnyebb az élet. Ezen viszont változtatni akarunk 2020-ban."

Marko kiemelte, hogy Hamilton akkor is képes a semmiből olyan kört előhúzni az időmérőkön, amire senkinek nincs válasza, amikor a szabadedzéseken látottak egyáltalán nem utalnak erre.

Ezen kívül különösen lenyűgözi az osztrákot a hatszoros világbajnok versenytempója és futamokon mutatott erős teljesítménye. Ezzel kapcsolatban a tavalyi Monacói Nagydíjat hozta fel, amelyen Hamilton nemcsak elviselte Verstappen nyomását, de eközben a gumikra is képes volt vigyázni.

Albon hisz benne, hogy le tudja győzni Verstappent

Minden pilótának az első számú mérce a csapattársa, ez alapján szintén kijelenthető, hogy Verstappen sebessége a mezőny egyik legjobbjává teszi őt. A tavalyi szezonban Pierre Gasly meg sem tudta közelíteni őt, nem ritkán fél másodpercnél is többet kapott a hollandtól egyetlen mért körön. A franciát a szezon közben leváltó Alex Albon már valamivel jobban teljesített, Verstappen szintjét azonban még ő sem ért el.

Albon nem riad meg Verstappentől Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Mindenki tudja, hogy milyen gyors, hogy kicsoda ő, én is tudom, elismerem a gyorsaságát, ami jó nekem – vélekedett Albon. – Úgy gondolom, hogy nincs jobb módja a tanulásnak, mint az, ha a mezőny egyik, ha nem a legggyorsabb pilótája ellen készülhetek. Szerintem ez jó módja annak, hogy felgyorsítsam a tanulási folymatot, én pozitívumként tekintek erre, jó dologként és célként, hogy csökkentsem a távolságot."

A thai-brit pilóta természetesen képesnek tartja magát arra, hogy elérje csapattársa szintjét, vagy akár túl is szárnyalja azt, ugyanakkor tudja, ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat.

Persze nagyon gyors, amikor például tudom, hogy egy adott kanyarban gyors vagyok, akkor összességében csak 2-3 századdal vagyok jobb nála. Ezzel kell megbirkóznom, de semmi sem lehetetlen. Ő még kényelmesebben érzi magát az autóban, sok éve van a csapattal, és tudja, miként hozzon ki mindent a kocsiból, míg nekem még tanulnom kell ezt."