Társoldalunk:

Korábbi mérnöke szerint ennél is lejjebb csúszhat a Williams

2020.01.14. 17:56

Fennállása legnehezebb időszakát éli a Forma-1-es Williams-istálló, amely csak remélheti, hogy még egyszer nem lesz olyan gyenge idénye, mint a tavalyi, korábbi mérnöke szerint azonban nem elég csak reménykedni, mivel évek óta ebben bíznak, és mindig tudtak lejjebb csúszni.

Míg az élmezőnyben a világbajnoki címekért, addig a mezőny végén a túlélésért folyik a harc. Különösen igaz ez most a Williams istállóra, amely nemhogy nem tudta megállítani a hanyatlását a tavalyi idényben, hanem még lejjebb csúszott. Claire Williams helyettes csapatfőnök amondó, hogy még egy olyan szezont, mint a tavalyi, nem engedhetnek meg maguknak, az istálló korábbi vezető versenymérnöke viszont úgy véli: egyáltalán nincs kizárva, hogy 2020 még rosszabb lesz.

Smedley látott már egyet, s mást az F1-benForrás: DPPI/Florent Gooden

A hibrid éra első éveiben még szárnyalt a Williams, 2015-ben a konstruktőri pontverseny harmadik helyén végzett, azonban ahogy kezdett fogyni a Mercedes-erőforrás jelentette lendület, úgy csúszott vissza a csapat is, amely 2018-ra az utolsó helyen találta magát, a tavalyi szezonban pedig tovább erősítette ezt a nem túl előkelő pozíciót. Rob Smedley, a tavaly év végén távozó vezető versenymérnök nem túl sok biztatót tudott mondani, arról, hogy mi várhat az idén egykori munkaadójára. Mindig lehet azt mondani, hogy ennél nem lehet rosszabb, viszont nem ma kezdtem a motorsportot és a Forma-1-et, ezért tudom, hogy a realitás az, hogy lehet rosszabb – nyilatkozta a Reutersnek. – Arról beszélünk, hogy nem lehet rosszabb a helyzet, mint 2019-ben, de ugyanezt mondtuk 2018-ban és 2017-ben is. A helyzet az, hogy 2020 valójában lehet rosszabb, mint a tavalyi év."

A csapatnál 2014-től 2018-ig dolgozó szakember szerint amennyiben fejlődik is a Williams, akkor is csak kis lépésekkel tud majd visszazárkózni a többiekre, hiszen a riválisok sem tétlenkednek.

„Bárki, aki azt gondolja, hogy onnan, ahol a Williams jelenleg van, hirtelen vissza lehet kerülni a top ötbe, az rosszul gondolja, mert nem így van” – hűtötte le a kedélyeket.

Vajon az idén is reménytelenül lassúak lesznek?Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Smedley kicsit oda is szúrt az istállónak, amely nem akarja feladni a függetlenségét, eközben viszont nem tudja előteremteni az anyagiakat a sikeres szerepléshez. Lehet valaki mindenáron független, de kell hozzá a megfelelő költségvetés. Most, hogy már nem vagyok a csapatnál, reménykedhetek [hogy javul a helyzet], amikor azonban még ott dolgoztam, nem akartam pusztán csak reménykedni. Tragikus eset. Én még nem tartozom ahhoz a generációhoz, amelyik már nem emlékszik arra, amikor a Williams világbajnoki címeket nyert. Forma-1-szurkolóként szívbemarkoló látni a hanyatlásukat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK