Vágólapra másolva!
Claire Williams kijelentette, nem számít, hogy Roy Nissany másodpercekkel elmaradt a mezőnytől az Abu-dzabiban rendezett tesztelésen. A Williams csapatfőnök-helyettese úgy véli, az újonnan szerződtetett tesztpilótának fontos szerepe lehet az istálló fejlődésében.

A Williams nemrég bejelentette, hogy három szabadedzésen Roy Nissany kaphat lehetőséget George Russell vagy Nicholas Latifi helyett. Claire Williams elmondta, miért bíznak az izraeli versenyzőben, és kifejtette, fontos szerepe lehet abban, hogy az istálló elinduljon felfelé. A csapatfőnök-helyettes nem zárta ki, hogy Nissany jövőre versenyzői ülést kapjon, de úgy vélte, még korai erről beszélni.

Az elmúlt években megszokotthoz hasonlóan a Williams 2020-ban is három szabadedzést biztosít egy tesztpilóta számára. A grove-i istálló Tel-Avivban, egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az idén versenyzővé előléptetett Latifi utódja Roy Nissany lesz. Az izraeli versenyző a gyakorlások mellett az újoncok számára fenntartott teszten is részt vehet.

Nissany ugyan lassú volt Abu-Dzabiban, de a csapatnak nem a köridő volt a fontos Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

Nissany korábban két alkalommal ülhetett F1-es autóban. 2014-ben a Saubert próbálhatta ki Valenciában, tavaly pedig az Abu-Dzabiban tartott tesztelésen vehetett részt, immáron a Williams színeiben. A 25 éves pilóta keddi és a szerdai alkalommal is lehetőséget kapott, de mindkétszer az utolsó helyen végzett, több mint 3 másodperccel elmaradva a teljes mezőnytől. Claire Williams azonban leszögezte, mindez nem számít, ugyanis más feladattal bízták meg.

– idézi szavait az Autosport – Ez arról szólt, hogy megvalósítsa, amit kértünk tőle. Sikerült neki, ami már önmagában nagy szó, hiszen az ő helyzetében előfordul, hogy a versenyző mindenképpen bizonyítani akar, és összetöri az autót. Nekünk viszont nem számított a köridő.”

Williams hozzátette, Nissany nem csak a vezetés terén végzett kitűnő munkát. Az izraeli pilóta rengeteg időt töltött a csapattal, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

„Azt láttam, és a mérnököktől is azt hallottam, hogy rendkívül szorgalmas – folytatta. – Igazi csapatjátékos, aki mindent megtesz, ami tőle telik. Folyamatosan ott volt, és beszélt a csapattagokkal. A mi helyzetünkben különösen fontos, hogy olyan pilótáink legyenek, akikről a többiek példát vehetnek.”

Williams elmondta, a 25 éves pilóta bizonyította, hogy tud segíteni a csapatnak, máskülönben nem is kapott volna lehetőséget. „Nincs értelme olyan versenyzőt alkalmaznunk, aki nem teljesít jól, pláne a mostani szituációban – magyarázta. –

Nissany 2018-ban a Forma-2-ben versenyzett, ahol mindössze 1 szerzett ponttal a 22. helyen végzett. A tavalyi szezont csuklósérülés miatt teljes egészében ki kellett hagynia, idén a Trident csapatában kapott szerződést. Williams kijelentette, az itteni, valamint a szabadedzéseken mutatott teljesítménye fogja meghatározni, hogy jövőre kaphat-e állandó ülést. A helyettes csapatfőnök ugyanakkor hozzátette, még nincs itt az ideje, hogy ez a kérdés napirenden legyen.

Claire Williamst meggyőzte Nissany teljesítménye Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

„Roy pár éve már versenyzett a Forma-2-ben, de igazán csak most kezdődik az ottani karrierje– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Látni szeretnénk, hol fejezi be az F2-es idényt, illetve hogyan végzi el azokat a feladatokat, amelyeket a szabadedzések, illetve a szimulátorozás során rábízunk.

Amennyiben Nissany 2021-ben állandó versenyzői ülést kapna, ő lenne az első izraeli versenyző, aki futamon is elindulhat a Forma-1-ben, de a szuperlicenchez szükséges pontok miatt ehhez az F2-ben kimagaslóan jól kellene szerepelnie, és az eddigi formulaautós pályafutása során az összetett 4. hely volt a legjobb eredménye.