Alonso: Kiváló autó nélkül Hamilton nem csinálhatná azt, amit akar

Forma-1, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Abu-dzabi Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) walks down the paddock with McLaren's Spanish driver Fernando Alonso (L) ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 22, 2018. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton utolérheti Michael Schumachert a világbajnoki címek számában. A spanyol versenyző szerint az autójuk dominanciája mindkét pilóta számára megadta a lehetőséget, hogy a pályán kívül szabadabbak legyenek, és a kettőjük közti különbség is itt mutatkozik meg.

Az élete első Dakar-raliját a 13. helyen záró Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton és Michael Schumacher is annak köszönheti az F1-es sikereit, hogy kimagasló teljesítményű autókkal versenyezhettek. Ez ráadásul azt is lehetővé tette a számukra, hogy a pályán kívül a saját belátásuk szerint éljék az életüket.

„Mindketten a kocsijuknak köszönhetően domináltak, ami azt is lehetővé tette, hogy a pályán kívül azt csináljanak, amit akarnak” – nyilatkozta Alonso az olasz La Gazzetta dello Sportnak, de a 2005-ös és 2006-os szezon F1-es világbajnoka a két versenyző között különbséget is említett.

Alonso úgy véli, Hamilton életstílusa máshol nem működne Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Míg a német pilóta a futamok között is a versenyzéssel foglalkozott, és rengeteg időt töltött a csapattal, addig Hamiltonról szabadidejében kevésbé óvja a magánszféráját, gyakran feltűnik a világ különböző pontjain, és a közösségi oldalain is sokszor foglalkozik Forma-1-től távol eső ügyekkel. Alonso úgy véli, hogy ezt máshol nem tehetné meg.

„Mindkét versenyzőnek megvan a maga személyisége. Michael fegyelmezettebb volt, és több időt fordított a felkészülésre, sokkal inkább részt vett a csapat életében. Lewis más életstílust követ, ami normál autóval nem működne, ugyanis a főnökei nem néznék jó szemmel” – utalt ezzel arra, hogy szerinte kevésbé lehengerlő versenygéppel Hamilton életvitele már valódi hátrányt jelentene.

Nem zárja ki, hogy jövőre visszatérjen az F1-be

Alonso 2018-ban teljesítette eddigi utolsó szezonját a Forma-1-ben, azóta másodszor is megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt és a sportautó-világbajnokságot, győzött a Daytonai 24 órás futamon, újra szerencsét próbált az Indy 500-on (bár nem tudta kvalifikálni magát a McLaren botladozásai miatt), az idén pedig teljesítette a Szaúd-Arábiában megrendezett Dakar-ralit.

A kétszeres világbajnok elmondta, tárgyalt már F1-es csapatokkal, de eddig nem tartotta időszerűnek a visszatérést, 2021-ben viszont egyáltalán nem zárható ki, hogy ismét ott lesz a mezőnyben.

„Indianapolis után már kizárólag 2021-re fogok koncentrálni – utalt arra, hogy a következő nagy kalandja az amerikai viadal lesz, amelyen várhatóan az Andretti Autosport színeiben versenyez majd. – Nem vagyok túl idős a visszatéréshez, de el kell gondolkodnom azon, hogy akarom-e ezt még pár évig. A Forma-1-ből elsősorban a mérnökökkel való precíz munka és felkészülés hiányzik, de az utazás, az egymást követő versenyek és az egycsapatos bajnokság egyáltalán nem.”

Alonso szeretné megnyerni az idei Indy 500-at Forrás: Chris Owens 2019/Chris Owens 2019

Alonso idén életében először részt vett a Dakar-ralin, aminek küzdelmei a mai napon zárultak le. A spanyol versenyző a 13. helyen végzett, több mint 4 és fél órás lemaradással a győztes idősebb Carlos Sainz mögött. A 38 éves pilóta elárulta, a Szaúd-Arábiában rendezett versenyre egyfajta kalandként tekint, az igazi megmérettetés májusban jön.

– magyarázta. – Az Indy 500 megnyerése viszont sokkal nagyobb erőpróba. Ez az egyetlen célom, és közel vagyok, hogy az Andretti csapattal induljak.”