Todt: Az F1-ben dolgozók kivételes helyzetben vannak másokhoz képest

Jean Todt
Jean Todt president of FIA, portrait during the FIA Motorsport Games at Autodromo Vallelunga Piero Taruffi, on 3rd of November of 2019, Italy. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke úgy véli, mindenki hálás lehet, aki bármilyen módon is az F1-ben dolgozik. Az FIA első embere az egyre több futam miatti túlterheltségre vonatkozó panaszokra reagált ezzel a kijelentéssel.

Az idei szezonban minden eddiginél több futamot rendeznek a Forma-1-ben, ennek kapcsán pedig többen is kifejezték aggályaikat, mondván az amúgy is teljesítőképességük határán lévő csapattagoknak így még többet kell dolgozniuk. Jean Todt szerint más szempontból kell vizsgálni a szituációt: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első embere elmondta, a Forma-1-ben munkát vállalók még mindig sokkal jobb körülmények között élnek, mint a bolygó népességének jelentős része.

Amióta a Forma-1-es jogok a Liberty Mediához kerültek, a vállalat nem titkolt célja, hogy a jövőben 25 verseny legyen egy évben. Ennek megfelelően 2020-ban bemutatkozik a Vietnámi, és visszatér a Holland Nagydíj, ami azt jelenti, hogy idén rekordot jelentő 22 futamot láthatunk, sőt, a héten az is felvetődött, hogy 2021-ben újabb két helyszín csatlakozhat.

Sokan a csapattagok túlterhelése miatt tiltakoznak a versenynaptár bővítése ellen Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Sokan tiltakoznak a további bővítés ellen, mivel a csapattagok már így is rengeteget vannak távol az otthonuktól. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója azonban arról beszélt, hogy az idei, illetve jövő évi szabályváltoztatásokkal megteremtették annak a lehetőségét, hogy elérjék a 25 versenyt. Todt már sokkal óvatosabban fogalmazott, az FIA-elnök szerint hosszú éveknek kell eltelnie, hogy egyáltalán megközelítsék ezt a számot.

A francia sportvezető a túlterheltség kérdését is másképpen látja. Todt úgy véli, minden Forma-1-ben dolgozó embernek örülnie kellene, hogy azt csinálhatja, amit szeret, és hódolhat a szenvedélyének. Az FIA elnöke korábban a Ferrari csapatfőnökeként dolgozott, most ezt az időszakot emlegette példaként.

„Természetes, hogy vannak kötelezettségek, de mindenki kiváltságos, aki az F1 része” – idézi szavait az Autosport.

Persze ott van a család, de ha igazán szeretik az embert, akkor elfogadják a helyzetet, és megértik, hogy ez nem tart örökké.”

A Ferrari csapatfőnökeként nem igazán ismerte a "pihenés" szót Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Todt 2015 óta az ENSZ közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja. Ennek következtében több olyan térségbe is ellátogatott, ahol rengetegen élnek mélyszegénységben. Elmondása szerint részben az ilyen tapasztalatok alakították ki jelenlegi álláspontját.

A Föld teljes lakossága 8 milliárd fő, és közülük 800 millió éhezik, szomjazik, és semmilyen védőoltást nem kap. Azért vagyunk itt, hogy az F1-ről beszéljünk, de nem feledkezhetünk meg arról, mi történik más emberekkel, más közösségekkel” – tette hozzá.

Jean Todt úgy véli, az F1-ben dolgozók nem panaszkodhatnak a helyzetük miatt Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

A 73 éves sportvezető úgy véli, ennek ismeretében igenis tisztában kell lenni azzal, hogy a Forma-1 mennyivel jobb anyagi körülményeket biztosít az érintettek számára. Még akkor is, ha ez olykor sok időbe és energiába kerül.

– szögezte le. – Egyébként pedig örüljünk, hogy a Forma-1-ben sokkal többet lehet keresni, mint bármilyen más üzletben. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell megdolgozni érte, de muszáj értékelni a helyzetet, amiben vagyunk.”