Bottast nem lepte meg, hogy Leclerc és Verstappen szerződést hosszabbított

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, USA Nagydíj
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 02: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP walks in the Paddock before final practice for the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 02, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas szerint a Ferrari és a Mercedes nem kockáztat azzal, hogy igényt tart Charles Leclerc és Max Verstappen szolgálataira. Elárulta, Lewis Hamilton nem a legjobb barátja, de nincs gondjuk egymással.

Lehűtötte a kedélyeket az F1-es pilótapiacon, hogy december végén Charles Leclerc, majd januárban Max Verstappen is bejelentette maradását jelenlegi csapatánál, a Ferrarinál és a Red Bullnál. Mindkét versenyző jelenlegi szerződése lejár az idei év végén, de lényegesen leegyszerűsítették a helyzetet azzal, hogy az ő nevüket ki lehet húzni a szabadon igazolható pilóták listájáról.

Leclerc és Verstappen után lényegében az maradt az egyetlen igazi kérdés, hogy Lewis Hamiltont el lehet-e mozdítani a Mercedestől, de a legfrissebb sajtóhírek szerint a hatszoros világbajnok is maradhat jelenlegi munkahelyén. Amennyiben ez így történik, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas sorsa marad még nyitott.

Bottas negyedik szezonját kezdi a Mercedesnél Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A finn pilótának sincs még szerződése 2021-re, de jó hír a számára, hogy átvészelte Esteban Ocon fenyegetését, a következő évek során nem kell aggódnia Verstappen miatt sem, a Mercedes tehetségkutató programjából pedig nem valószínű, hogy George Russellt kiemelik honfitársa, Hamilton mellé.

Bottas elárulta, nem érte meglepetésként fiatal ellenfelei elköteleződése.

„Az idei év után minden egy kicsit nyitottabbá válik, [a csapatok] talán azt akarták, hogy legalább az egyik pilótájuk [kiléte] legyen világos, úgyhogy ez nem igazán meglepő – mondta az Ilta Sanomatnak. – Fiatalok, de már megmutatták a képességeiket. A csapataik is tudják, hogy nem kockázatos megtartani őket – tette hozzá. – Így aztán miért ne? Ez jó dolog, stabilizálhatja a pilótapiacot.”

Nem a legnagyobb barátok, de együtt tudnak működni Forrás: Daimler AG

A hétszeres futamgyőztes eddig Hamilton árnyékában versenyzett, tavaly sikerült először közvetlenül a csapattársa mögött zárnia a pontversenyt, bár 2019-ben sem volt kérdéses, hogy Hamilton lesz a világbajnok. Noha a finn versenyző olykor nyersen szidta csapattársát a rádión, úgy vélte, ha volt is feszültség köztük, az csak csekélység volt.

„Össze tudtunk dolgozni, pedig sohasem álltunk közel egymáshoz. Keményen versenyzünk, nem voltak egymással nagy problémáink. Természetes, hogy nem a legjobb a barátság azzal, aki ellen az ember versenyez, de a csapat elég óvatosan felügyeli a légkört a versenyzők között” – jelentette ki Bottas.