Räikkönen: Semmit sem ad, hogy a legrutinosabb F1-es pilóta lehetek

Forma-1, Kimi Räikkönen, Mark Arnall, Alfa Romeo Racing, USA Nagydíj
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing C38, portrait during the 2019 Formula One World Championship, United States of America Grand Prix from november 1 to 3 in Austin, Texas, USA - Photo Francois Flamand / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1 történetének legrutinosabb pilótája lehet az idén Kimi Räikkönen, de a rá jellemző közönnyel kijelentette, ez nem sokat jelent neki. Artistákat megszégyenítő gyakorlatokkal készül a szezonra.

Mindössze 10 nagydíj választja el Kimi Räikkönent attól, hogy beérje Rubens Barrichello 322 futamot számláló rekordját és minden idők legrutinosabb pilótája legyen a Forma-1-ben. A finn veterán 2001 óta mindössze két szezont hagyott ki, 2007-ben világbajnok lett és a győzelmek terén hazája legsikeresebb versenyzője. Újabb esélye egy rekordra azonban nem hatotta meg.

„Ez semmit sem jelent nekem, de várom már, hogy ismét kihajtsunk és fejlődhessünk a tavalyi év után. Tanulhatunk a leckékből, hogy mit csináltunk jól, mit kevésbé és közelebb kerülhetünk az élmezőnyhöz, de majd meglátjuk, mi lesz, még túl korai erről beszélni. Az idő majd eldönti, az első verseny után már tisztán fogunk látni.”

Räikkönen és Arnall szinte elválaszthatatlanok egymástól Forrás: Francois Flamand / DPPI/Francois Flamand

A finn pilóta a mezőny korelnöke lett, 40 esztendősen viszont fegyelmezettebben készül, mint valaha. A napokban hű fegyverhordozója és edzője, Mark Arnall osztott meg egy videót az Instagram-oldalán, amelyen az látható, hogy Räikkönen egy kötélen megerőltető egyensúlygyakorlatot végez, a teljesítményét pedig trénere is elismerte.

Kerek születésnapja apropóján tavaly interjút készítettünk a Formula Medicine sportorvosi központ vezetőjével, Riccardo Ceccarellivel, aki úgy vélte, a finn pilóta nem mutatja az öregedés jeleit, és az is segíti őt, hogy nem érzelgős a feladataival kapcsolatban. Statisztikailag bőven van még lehetősége, az 1955-ös Monacói Nagydíjon Louis Chiron 55 évesen indult, Luigi Fagioli pedig 53 évesen még nagydíjat nyert, igaz, a Forma-1 hőskorában még közel sem volt ennyire kiélezett a sportág.

Édesanyja szerint lehetséges, hogy Räikkönen az idén utoljára versenyez az F1-ben, csapatfőnöke, Frédéric Vasseur szerint tiszta lappal kezdenek, és teljesen új autót építenek erre a szezonra. Korábban kiderült, hogy a karosszéria az első törésteszten meg is bukott, azóta viszont a módosított változat teljesítette a kötelező gyakorlatot.

„Meglátjuk, hogy alakul, de szerintem jó alapokra építkezünk a következő szezon során – mondta Vasseur a lengyel Sport.pl-nek. – Fejlődnünk kell a tavalyi tapasztalataink alapján, és meg kell értenünk, hogy bizonyos időszakokban mi vetett vissza minket” – tette hozzá a francia szakember.