A jövő héten kezd a Renault új technikai igazgatója

Pat Fry
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 29: Pat Fry, Technical Consultant, Manor Racing Team in the Team Representatives Press Conference during practice for the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 29, 2016 in Hockenheim, Germany. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A jövő héten áll munkába a Renault karosszériáért felelős technikai igazgatója, a Ferrarit és a McLarent is megjárt Pat Fry, aki legutóbb a McLarent kormányozta vissza a jó irányba.

Már tavaly nagy átszervezésekbe kezdett a céljaitól 2019-ben nemhogy közelebb, de még távolabb kerülő Forma-1-es Renault istálló, amely elsősorban a karosszéria terén marad el a várakozásoktól. Októberben közös megegyezéssel elváltak útjaik az aerodinamikai részleget vezető Peter Machinnal, helyére az ezt megelőzően a Williamsnél dolgozó Dirk de Beert szerződtették, valamint bejelentették, hogy 2020-ban csatlakozik az istállóhoz Pat Fry. Miután a tavalyi év végén Nick Chester, karosszériáért felelős technikai igazgató is elhagyta a Renault-t, világossá vált, hogy Fry az ő helyére érkezett.

Pat Fry ott lesz az idei autó bemutatóján Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Thompson

Az 55 éves Fry eddigi pályafutása nagy részét a McLarennél töltötte, 1993-ban csatlakozott a wokingi istállóhoz, amelynél az évek során vezető beosztású mérnök lett, mígnem 2010-ben elhagyta az együttest, hogy a Ferrarihoz szerződhessen. Maranellóban 2011-ben állt munkába, a technikai igazgató Aldo Costa kirúgása után a karosszériáért felelt. A vörösöktől a nyeretlenül zárt 2014-es szezon után jött el, egy ideig a végül csődbe ment Manor tanácsadója volt, majd 2018 nyarán ismét csatlakozott a McLarenhez.

Mérnökigazgatóként nagy szerepe volt a wokingiak tavaly látott feltámadásában, ezúttal azonban csak egy évet töltött el a csapatnál, tavaly novemberben a Renault bejelentette a szerződtetését.

Azt azonban egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy az ilyenkor szokásos kényszerszabadsága meddig tart, mikor és milyen szerepkörben kezdheti meg a munkát Enstone-ban.

Mint most kiderült, a távozó Chester feladatait veszi át, első munkanapja pedig február 5-én lesz,

így az idei autó február 12-én, Párizsban sorre kerülő bemutatóján már őt is láthatjuk a csapat színeiben.

A Renault-nak van hova fejlődnie Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Fry ezzel a váltással visszatér a gyökereihez, a Renault elődjének számító Benettonnál kezdte ugyanis Forma-1-es karrierjét még 1987-ben, 1993-ban innen igazolt a McLarenhez. A francia istállónak az idei lesz az ötödik idénye, mióta 2016-ban gyári csapatként visszatért az F1-be, de egyelőre nem jöttek be a számításai, hiszen tavaly ahelyett, hogy megszilárdította volna konstruktőri negyedik helyét és közelebb került volna a három topcsapathoz, visszaesett az ötödik pozícióba.