Vágólapra másolva!
Az idén debütáló Forma-1-es Vietnámi Nagydíj szervezői egyelőre nem fontolgatják a verseny törlését vagy elhalasztását a koronavírus miatt, Kínában viszont egyre több sportesemény marad el, legutóbb a Formula E kínai fordulója esett áldozatul a járványnak.

A világot lázban tartó koronavírus-járvány akár két idei Forma-1-es nagydíjat is érinthet, hiszen az április végi kínai futam előtt rendezik az első Vietnámi Nagydíjat. A Hanoiban kialakított utcai pálya nincs messze az attól északra fekvő vietnámi-kínai határtól, a verseny szervező ezért folyamatosan figyelemmel követik a vírussal kapcsolatos helyzetet.

A Kínai Nagydíj megrendezése is veszélybe került, az országban már több sporteseményt is törölni kellett a koronavírus miatt, több sportág olimpiai kvalifikációs tornáját más országba helyezték át, a 2022-es pekingi téli olimpia próbaversenyeként tartott alpesisí-világkupa két férfi lesiklóviadalát törölték, a márciusi fedett pályás atlétikai világbajnokságot pedig egy évvel elhalasztották. Az autósportban a Formula E kínai futama az első komoly áldozat.

A Vietnámi Nagydíj is veszélybe kerül? Forrás: Forrás: Vietnam Grand Prix Corporation

Mostanra becslések szerint több mint 300 ember halhatott bele a koronavírusba, és már Kínán kívül is vannak áldozatok, a Racefans megkeresésére a vietnámi szervezők azonban elmondták,

egyelőre nem aggódnak amiatt, hogy törölni kellene az április 5-i futamot.

„Folyamatosan figyelemmel követjük a helyzetet, jelenleg azonban semmilyen komoly hatással nem számolunk az áprilisi versennyel kapcsolatban. Folytatjuk a munkát az illetékes hatóságokkal" – olvasható a közleményben. A Vietnámi Nagydíj vezérigazgatója tavaly a Racefansnak úgy nyilatkozott, hogy fele-fela arányban várnak helyieket és külföldi nézőket a versenyre.

Kína annál inkább aggódhat

Noha egyelőre a Kínai Nagydíjjal kapcsolatban sem született döntés, a Formula E márciusi futamának elhalasztása nem sok jóval kecsegtet a sanghaji versenynek. Az FIA a múlt hónapban jelezte, hogy készen áll változtatni a versenynaptáron, ha a koronavírus elterjedése ezt indokolttá teszi, egyelőre azonban erre nem került sor.

Kínában tavaly rendeztek először Formula E-futamot Forrás: Getty Images/2019 Handout/Handout

Nem úgy a Formula E-ben, amely törölte március 21-én esedések kínai fordulóját, a Sanya ePrix-t. Sanya 700 kilométerre fekszik Vuhantól, ahonnan a koronavírus eredeztethető.

A Formula E közleménye kitér arra, hogy a helyi hatóságokkal, az FIA-val és a kínai motorsport szövetséggel közösen hozták meg a döntést, mivel fontosabb számukra a sorozattal utazó személyzet és egyéb résztvevők, valamint a nézők egészsége.

Arról, hogy csak elhalasztják, vagy teljesen törlik a versenyt, még nem született döntés.