Minden sportrendezvényt törölnek Sanghajban, bukhat az F1-es nagydíj is

Forma-1, Kínai Nagydíj, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Red Bull, Ferrari
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of China, #33 Max Verstappen (NLD, Aston Martin Red Bull Racing), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), 14.04.2019. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt minden sportrendezvényt leállít a sanghaji sportszövetség és óvintézkedésre szólított fel egy dokumentumban. Az F1-es stratégiai munkacsoport szerdán ülésezik.

Eldőlhetett, hogy áprilisban nem lesz F1-es Kínai Nagydíj, miután a versenyt rendező Sanghaj helyi sportszövetsége egy szerdán kiadott dokumentumban minden sportrendezvényt leállított és óvintézkedések bevezetésére szólított fel a koronavírus elleni védekezés részeként.

A Liberty Media és az FIA egyelőre nem tett hivatalos állásfoglalást, de ez szinte biztosan azt jelenti, hogy nem rendezik meg a 2020. április 17-19-én esedékes Kínai Nagydíjat, és az Orosz Nagydíj promótere nemrég azt is kizárta, hogy a két futam helyet cseréljen. A versenynaptár további átrendezésére nincs sok esély a további 21 helyszín szoros beosztása miatt.

Úgy tűnik, elmarad az idén a Kínai Nagydíj Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Kínai Nagydíj sorsával kapcsolatban szerdán ül össze az F1-es stratégiai munkacsoport, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már hétfőn azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben a mezőny nem tudna versenyezni Sanghajban, mert „nem tudnánk odajutni.” A British Airways már leállította a járatait Kínába és a brit külügyminisztérium is javasolja, hogy a britek hanyagolják az odautazást.

– nyilatkozta Horner, de hozzátette, bízik abban, hogy a Liberty Media és az FIA „minden szükséges vizsgálatot elvégez azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen elhalasszák vagy töröljék a versenyt.” Max Verstappen, a Red Bull pilótája hozzátette, „pillanatnyilag nem fest jól a helyzet, de még sok idő van. Nem aggódom, majd meglátjuk, mi lesz.”

Kockázatos egy ilyen nagy tömegrendezvény Forrás: AFP/Str

Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy törölni kellett egy nagydíjat, akkor Bahreinben alakult ki polgárháborús helyzet, és a versenyt pótlás nélkül kihagyták, de a következő évtől ismét visszatért a menetrendbe. Amennyiben Kína az idén teljesen kiesne,

egyhónapos szünet alakulna ki a versenynaptárban, ilyen utoljára 1999-ben volt, szintén Kína miatt.

Akkor a Csuhajba tervezett első Kínai Nagydíj meghiúsulása miatt kellett kényszerpihenőre menni. Az ottani projekt ezzel kútba is esett, a pályát ugyan befejezték, de nem F1-es színvonalon, ezért a nagydíj további 5 évet csúszott, és csak 2004-ben rendezték meg először, Sanghajban.