Vágólapra másolva!
Charles Leclerc idén elsőként tesztelhette a 2021-re szánt, 18 colos felnikre szerelt gumikat egy átalakított Ferrarival. A program nem ment simán, de a monacói pilótának végül majdnem két versenytávot sikerült megtennie.

A Pirelli idén összesen 25 tesztnapot tervez a spanyolországi Jerezben, melynek során minden csapatnak lesz lehetősége kipróbálni a jövő évre tervezett 18 colos keréktárcsára szerelt abroncsokat. Az első napot a Ferrari kapta, az olasz istálló pedig Charles Leclerc-nek adott lehetőséget. Szombaton a 22 éves versenyző összesen 130 kört tett meg a korábban F1-es nagydíjat és teszteket is lebonyolító pályán.

A Ferrari egy öszvérautóval állt ki a tesztre. Alapvetően a 2019-es kocsi gurult ki a pályára, de a felfüggesztést és a fékrendszert a 2021-es szabályoknak megfelelően átalakították, valamint a leszorítóerőt is csökkentették.

Leclerc kipróbálhatta a 18 colos felnikre szerelt gumikat

Az olasz istálló úgy döntött, hogy az első tesztnapon kizárólag Leclerc-re koncentrál, vélhetően azért, mert ő már rendelkezik szerződéssel a jövő évre. Csapattársának, Sebastian Vettelnek így még várnia kell, hogy idén autóba ülhessen.

Leclerc és a Ferrari számára késleltetve indult a nap, mivel a programot csak 10:45-kor tudták elkezdeni. Ennek oka a köd volt, ami miatt a helikopter nem tudott felszállni, így szükség esetén nem lett volna képes ellátni a feladatát.

Innentől kezdve viszont minden simán ment: a Pirelli jelentése szerint a monacói versenyző összesen 130 kört tett meg. Ez 575,64 kilométernek felel meg, ami közel két versenytávot jelent. Az olasz gumigyártó egyelőre nem adott ki bővebb információt, de a helyszíni jelentések szerint Leclerc 1:19-es köröket autózott. A hivatalos körrekordot Heinz-Harald Frentzen tartja 1997-ből a Williams-Renault-val (1:23.135), legutóbb 2015-ben tesztelt itt az F1 mezőnye, akkor Kimi Räikkönen 1:20.841-et ért el a Ferrarival.

Az F1 vezetői tavaly jelentették be, hogy 2021-től jelentős szabályváltozások lépnek életbe.

Ennek keretében a jelenlegi 13 helyett 18 colos abroncsokkal fognak versenyezni. Emellett – ahogyan az a Pirelli által közzétett képen is látszik – a féktárcsák mérete is nőni fog.

Leclerc összesen 130 kört tett meg a jerezi pályán

A Ferrari február 11-én, a Reggio Emiliában található Romolo Valli Színházban mutatja be a 2020-as autót, ami az idei szabályok szerint a tavalyival megegyező abroncsokkal fut majd. A kocsi február 19-én, a barcelonai tesztek nyitónapján gurul először pályára.