FIA: Gyanús a Ferrari motorja, de kétes a csalás bizonyíthatósága

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Barcelona teszt 4. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 on track during Day One of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Közleményben próbálja enyhíteni az FIA a botrányt, amit az robbantott ki, hogy titkos megállapodást kötöttek a Ferrarival, miután felmerült, hogy az olasz istálló motorja szabálytalanul működik.

Az előszezoni tesztelés utolsó percei során, lényegében radar alatt kiadott közleménynél részletesebb magyarázatot adott az FIA arra, hogy miért kötöttek titkos megállapodást a Ferrarival, amelynek motorja kapcsán tavaly felmerült a gyanú, hogy szabálytalan eljárásokkal üzemelt.

A közlemény reakció arra, hogy szerdán hét istálló közös kiáltványban kifogásolta az ügymenetet és jogi lépéseket is kilátásba helyeztek. A szövetség viszont kitart amellett, hogy a sportág és a résztvevők érdekeit figyelembe véve választották a kompromisszumos megoldást.

Az SF1000-es motorja teljesen új, gyengébb is a tavalyinál Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Az FIA részletes műszaki elemzést végzett a Scuderia Ferrari erőforrásán, ahogy ehhez az FIA Forma-1 világbajnokság minden résztvevője kapcsán joga van. A 2019-es szezon során végrehajtott átfogó és alapos vizsgálatok felvetették a gyanút, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása bizonyos értelmezés szerint nem minden pillanatban működött az FIA szabályzata keretein belül. A Scuderia Ferrari határozottan visszautasította a gyanút és kitartott amellett, hogy az erőforrás mindig az előírásoknak megfelelően működött – rögzíti a közlemény.

A szövetség közleménye leszögezi, hogy el akarták kerülni egy hosszú, kérdéses végkimenetelű procedúra lefolytatásával járó negatív visszhangokat, valamint rámutatott, hogy a saját bírói és fegyelmi szabályzata (Judicial and Disciplinary Rules – JDR) szerint az FIA-nak jogában áll lezárni az ügyet. Hozzátették, hogy azonnali hatállyal megállapodtak a Ferrarival, hogy a csapat felhagy a (kérdéses) folyamatok gyakorlásával.

Maranellóban és Párizsban maradhat a titok Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Az ilyen típusú megállapodás egy jogi eszköz, amit elismernek bármilyen igazgatási rendszer alapelemeként, számos közhivatal és egyéb sportszövetség is használja vitás esetek kezelésére.” A közlemény rögzíti, hogy a titkosításra a JDR 4-es cikkelyének VI-os pontja ad alapot, e szerint kötelező a titoktartás olyan személyek és szervezetek esetén, akik nem képezik a vizsgálat tárgyát.

– szögezték le a közleményben. Az egyelőre kérdéses, hogy az újabb, kevés konkrétumot, de újabb részleteket felfedő közlemény lecsillapítja-e vagy éppen felkorbácsolja az indulatokat az ellenfelek körében a jövő héten esedékes idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt.