Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel úgy véli, mióta csatlakozott a Ferrarihoz, az istálló bizonyította, hogy képes a leggyorsabb autót megépíteni. A négyszeres világbajnok ugyanakkor kijelentette, mindennek össze kell állnia ahhoz, hogy megverjék a Mercedest.

Már öt éve, hogy Sebastian Vettel a Ferrari versenyzője, 2017-ben és 2018-ban egy ideig harcban is volt a világbajnoki címért, de Kimi Räikkönen eddigi utolsó, 2007-es sikere óta még a német pilóta sem tudta visszavinni az egyéni dicsőséget Maranellóba. A kudarcok ellenére akadtak időszakok, amikor úgy tűnt, a Ferrarié a leggyorsabb autó, és Vettel is kiemelte, hogy szerinte sokat fejlődött az istálló az elmúlt öt év során.

Vettel úgy véli, érkezése óta a Ferrari nagyot lépett előre Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

„2015-ös érkezésem óta a csapat számos területen óriásit lépett előre – idézte a Racefans. – Persze, a szabályok időközben változtak, de úgy gondolom, bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megépíteni a mezőny leggyorsabb autóját.”

Mióta Vettel vörösben versenyez, 2016 és 2017 között volt a legnagyobb technikai változás, és a német pilóta úgy véli, ebben az időszakban igazolták, hogy a csapat remek mérnöki gárdával rendelkezik. Egy évvel később pedig tovább fejlődtek.

A 2019-es szezon azonban egyértelműen visszalépést hozott a Ferrari számára, hiszen az idény első felében a Mercedes és esetenként a Red Bull mögött jártak. Őszre azonban sokat fejlődtek (a rossznyelvek szerint a szabálytalan motornak is köszönhetően), és ugyan csak három futamgyőzelemmel zártak, kis szerencsével akár négy-öt elsőséget is elérhettek volna.

Ahhoz, hogy a Ferrari több mint egy évtized után ismét felérjen a csúcsra, elsősorban az F1-et immáron hat esztendeje uraló Mercedest kell legyőzniük. Vettel szerint nem arról van szó, hogy bármilyen téren jelentős lenne a lemaradásuk, egyszerűen minden részletnek össze kell állnia. Emellett persze az eredmény attól is függ, hogy a többiek hogyan teljesítenek.

Vettel úgy érzi, megvan bennük a potenciál, hogy megverjék a Mercedest Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Óriási a verseny, a Mercedes pedig csapatként nagyon magasra tette a lécet – mondta. – Innentől kezdve rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e ugrani. Mindenesetre én belülről úgy érzem, hogy nemcsak külön-külön a csapattagokban, hanem szervezetként is megvan a fejlődéshez szükséges elszántság és akarat. Nem lesz könnyű, de úgy hiszem, megvannak a szükséges kellékek [a céljaink eléréséhez].”