Hamilton: Sokkoló, hogy megrendezik az Ausztrál Nagydíjat

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP speaks to the media during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton sokkolónak nevezte, hogy miközben világszerte komoly óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a koronavírust, a Forma-1 megrendezi az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. Nincs egységes álláspont a pilóták között.

A jelenlegi állás szerint megrendezik az idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, amelynek első szabadedzése magyar idő szerint pénteken hajnalban kezdődik, a futam pedig vasárnap reggel esedékes. A promóter több óvintézkedést is bevezetett, lemondták a szervezett autogramosztást és a tévés interjúkat is, de a verseny egyelőre nem lett zárt kapus és meg is tartják azt.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke korábban azt mondta, kötelességnek tartja, hogy az F1 a szórakoztatás révén megpróbáljon mosolyt csalni a világjárvánnyal küzdő emberek arcára, a versenyzők között azonban nem ilyen egyértelmű az álláspont. A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton élesen bírálta a kialakult helyzetet.

A versenyzők sajtótájékoztatóját megtartották Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Nagyon-nagyon csodálkozom azon, hogy mi most itt vagyunk – jelentette ki az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján Melbourne-ben. – Nagyszerűnek tartom, hogy versenyezhetünk, de számomra sokkoló, hogy mindannyian itt ülünk ebben a teremben. Már ma nagyon sok szurkoló itt van. Úgy tűnik, a világ többi része reagál, talán egy kicsit későn, de láthattuk, hogy ma már [Donald]

Hamilton mellett helyet foglalt Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel és Nicholas Latifi is. A hazai nagydíjára készülő Renault-pilóta kijelentette, ő kész versenyezni, Vettel az FIA iránymutatását követi, a Williams újonca pedig a szakértőkre hallgat. A mezőny korelnöke, Kimi Räikkönen viszont úgy vélte, „talán nem” helyes megrendezni a versenyt.

A maga módján Räikkönen is ellenzi a verseny megtartását Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Ez nem rajtunk múlik, ez van – nyilatkozta a tőle megszokott közönnyel. – Nem tudom, hogy helyes-e, hogy itt vagyunk, talán nem, de ez nem a mi döntésünk. Szerintem, ha pusztán a csapatokon múlna a döntés, akkor talán nem lennénk itt. Próbálom csökkenteni a kockázatot mindenki számára, nem csak saját magunk, hanem a szurkolók miatt is.”

Victoria Állam főorvosa, Dr. Brett Sutton a melbourne-i 1116 SEN rádiónak azt mondta, ha a koronavírus gyanúja miatt elkülönített csapattagok tesztjei negatívak és jobban lesznek, folytathatják a munkát, ha viszont nem, akkor mindenkit karanténba kell helyezni, akivel érintkezhettek, és felmerül, hogy maradnak-e elegen a csapat működtetéséhez.

Már csütörtökön is rengetegen kilátogattak a pályára Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Beszéltem a csapatommal, hogy a lehető leggyorsabban kapjuk meg a teszteredményeket. Minden ezektől függ. Ha a tesztek pozitívak, akkor személyesen felveszem a kapcsolatot a [verseny] vezérigazgatójával és a szervezőkkel, hogy milyen további lépéseket kell tenni és ezeknek mi a következménye” – szögezte le.

Bottas örül, hogy versenyezhet

Csapattársáétól eltérő álláspontot képvisel Valtteri Bottas, aki elmondta, nagyon örül, hogy „valószínűleg” versenyezhet, legalábbis nem hallott ellenkező híreket, a világban zajló folyamatoknak pedig nem szakértője. Hozzátette, a csapat kap híreket a fejleményekről, és elmondta, hogy a személyzet, valamint a szurkolók biztonsága nagyon fontos.

Ocon nem bízta a véletlenre Forrás: AFP/Peter Parks

„Biztos vagyok abban, hogy mindenről gondoskodnak és ha a mostani versenyhétvége vagy a továbbiak kapcsán lépéseket kell tenni, meggyőződésem, hogy helyesen cselekednek majd – utalt az FIA-ra. – Nem igazán tudom, mi mást mondhatnék még azon kívül, hogy nagyon elszánt vagyok a versenyzést illetően, versenyezni jöttünk és ha ezt megengedik, akkor természetesen nagyon örülök.”

A Red Bull pilótája, Alexander Albon is azok táborát gyarapítja, akik a Forma-1 jogtulajdonosára, az FIA-ra és a velük egyeztető csapatokra bízza a döntéseket.

„Nagyon sok szakértőjük van, akik próbálják kezelni a problémát, és meg kell bíznunk bennük – mondta a thai pilóta. – Ők szerintem jobban átlátják a helyzetet, mint mi, és amikor arra kerül a sor, ők fogják meghozni a megfelelő döntést, szerintem mindannyian rájuk bízhatjuk ezt” – összegzett.