Hamilton: Elkeserítő, hogy nem versenyezhetünk, de ez a helyes döntés

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP speaks to the media during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton és a Forma-1-es mezőny többi tagja is egyetért abban, hogy jó döntés született azzal, hogy nem rendezték meg a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat. 

A koronavírus-járvány az egész sportvilágot a feje tetejére állította, amiből az F1-es versenynaptár sem maradt ki. Melbourne-be ugyan még elutaztak a csapatok, de a McLaren alkalmazottjának pozitív tesztje és az istálló visszalépése arra kényszerítette a döntéshozókat, hogy töröljék a szezonnyitót. Másnap a Bahreini és a Vietnami Nagydíjat is elhalasztották. Lewis Hamilton már az ausztrál futam csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sokkolónak tartja, hogy a mezőny elutazott az idénynyitóra. Ezek alapján nem meglepő, hogy a hatszoros világbajnok egyetért a hétvége további részének lefújásával.

Hamilton szerint komolyra fordult a helyzet, ezért meg kellett hozni ezt a döntést Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Szomorú [a helyzet], de jó döntés született – írta saját Instagram-oldalán. – Senki nem akarta, hogy idáig fajuljon a dolog, hiszen mi, pilóták csupán versenyezni szeretnénk, viszont reálisnak kell lennünk, és az egészséggel és a biztonsággal kell leginkább törődnünk.

és ha nem is fertőződnek meg, akkor is befolyásolják őket a pénzügyi vagy érzelmi hatások. Senki sem tudja igazán, hogy mekkora is [a baj], amivel szembenézünk, de mindannyiunknak elővigyázatosnak kell lennünk, hogy a lehető legtöbb embert biztonságban tudjuk."

„Tudom, hogy elkeserítő [a verseny lemondása], mivel a sport összekovácsol minket a nehéz időkben, de ez a helyes döntés. Mindenki hallgasson a tanácsokra, vigyázzatok magatokra! Remélem, hogy hamarosan ismét versenyezhetünk, de addig is gondoskodjatok magatokról!"

Hamilton egy másik bejegyzésében kijelentette, rendkívül nehéz napokon van túl, hiszen rengeteget készültek a melbourne-i idénynyitóra, amikor megütötte őket a „kőkemény valóság”, és nem tudják azt csinálni, amire születtek. A 35 éves pilóta ugyanakkor igyekszik pozitív maradni, és mindenki mást is erre biztatott.

A pilóták versenyeztek volna, de megértik a helyzetet

A világ lakosságának jelentős részéhez hasonlóan az F1-es mezőny tagjai sem voltak még hasonló helyzetben, de kivétel nélkül egyetértettek az Ausztrál Nagydíj lefújásával. „Mindannyian vártuk már a 2020-as szezon rajtját. Természetesen csalódott vagyok, de mindannyian megértjük, hogy végső soron ez volt a helyes döntés. Sajnálom a szurkolókat és minden érintettet. Vigyázzatok magatokra!" – írta közösségi oldalán az a Max Verstappen, akinek csapata a pozitív koronavírus-teszt ellenére a folytatás mellett volt."

Verstappen is megértő Forrás: AFP/Glenn Nicholls

Verstappen mellett természetesen mások is megszólaltak, Pierre Gasly abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan javul a vírushelyzet, Valtteri Bottas pedig minél előbb versenyezni szeretne, de ő tudja, hogy az egészség a legfontosabb. „Ugyan a versenyzés hiánya miatt csalódott vagyok, jelenleg az a legfontosabb, hogy mindenki egészséges maradjon – fogalmazott Lando Norris, a McLaren pilótája. – Mindent megteszünk azért, hogy minél kevesebben fertőződjünk meg. A gondolataim a csapat és a kórral harcolók körül járnak.”

– írta Charles Leclerc, akinek csapattársa, Sebastian Vettel Kimi Räikkönennel egyetemben már jóval a hivatalos bejelentés előtt elutazott Melbourne-ből.

Ricciardót egy hazai versenytől fosztotta meg az élet Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A döntés talán Daniel Ricciardónak fájhatott a legjobban, aki hazai közönség előtt versenyezhetett volna, de ő is leszögezte, egyetért a hétvége törlésével. „Nagyon csalódott vagyok, hogy nem versenyezhetek a hazai futamomon, és nem kezdhetjük el a szezont. Ugyanakkor a legjobb döntés született, és úgy vélem, mindenki megérti, hogy ez olyasmi, amivel korábban még soha nem volt dolgunk. Ettől még persze a kilátogató szurkolókat sajnálom.”

Nicholas Latifi szintén különleges hétvégére számított, hiszen a Williams kanadai pilótája az Ausztrál Nagydíjon mutatkozhatott volna be az F1-ben. Ez azonban legkorábban a Holland Nagydíjon, de nagy valószínűséggel még később fog bekövetkezni.

„Nyilvánvalóan nagyon izgatott voltam amiatt, hogy végre debütálhatok a Forma-1-ben, de erre még várnom kell. Ebben az esetben viszont a biztonságot kell előnyben részesíteni. Remélhetőleg hamarosan újra versenyezhetünk, addig is mindenki legyen óvatos!” – állt be a sorba a kanadai pilóta.