Két hétre leáll a Ferrari, Leclerc szörfözni ment

Forma-1, Ferrari-gyár, Maranello
A man takes pictures at the entrance of the Ferrari factory on October 18, 2015 in Maranello. Fiat Chrysler Automobiles is planning a US stock debut for Ferrari that values the luxury Italian sports carmaker at nearly $10 billion, according to a filing with US regulators on October 10, 2015. Ferrari, of the famed "prancing stallion" logo, will make its first steps on Wall Street, expected in late October, after years of rumors. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőtől két hétre leáll a termelés a Ferrari gyáraiban, a McLaren hazatérő munkatársait sem engedik be a wokingi központba. A csapatfőnök a karanténba helyezett dolgozók mellett maradt.

Leáll a termelés a Ferrari gyáraiban, miután ellátási problémák merültek fel a beszállítók körében, jelentette az olasz ANSA hírügynökség. A szünet március 16-án, hétfőn kezdődik, minden dolgozóra érvényes, kivéve a rotációs rendszerben dolgozókra és azokra, akik okoseszközökkel el tudják végezni a feladataikat.

A döntés érinti a Scuderia Ferrarit is, néhány órával azután jelentették be, hogy hasonló elhatározásra jutott a Lamborghini, a Ducati, a Pagani, a Dallara, valamint az utcai Ferrarikat és a versenyautókat is ellátó, normális esetben négy gyárat üzemeltető Brembo is. Lombardia és Emilia-Romagna a koronavírus által legsúlyosabban fertőzött olasz területek között van.

Bezár a maranellói gyár kapuja Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Amikor ilyen idők járnak, köszönettel tartozunk először is a Ferrari dolgozóinak az elmúlt nappok során tanúsított kivételes elköteleződésükért, kötődésükért és szenvedélyükért, ami megkülönbözteti a márkánkat a többitől – mondta Louis Camilleri, a Ferrari vezérigazgatója. – A beszállítóinkkal együtt ők biztosítják az üzletünk folytonosságát.”

Miután a McLaren egyik szerelőjénél diagnosztizálták a koronavírust Melbourne-ben, a hírek szerint a Ferrari rögtön a versenyhétvége lefújását kezdte támogatni, később közleményben is megerősítették, hogy helyeslik a döntést. Sebastian Vettel rögtön el is repült Ausztráliából, Charles Leclerc viszont feltehetőleg a térségben maradt és ismerkedni kezdett a szörfözéssel.

Óvintézkedések a McLarennél is vannak Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A hétvégén a Ferrari versenyprogramjai még nem álltak le, az USA Nagydíj helyszínén, a Circuit of the Americas aszfaltcsíkján pályanapot tartottak privát Ferrari-tulajdonosok részére, itt felvonultak F1-es autók is, kezdve Michael Schumacher F1-2000-esétől egészen Fernando Alonso 2013-as Ferrari F138-asáig.

A gyártó közleménye szerint az ügyfélprogramot legközelebb Monzában, 2020. április 29-30-án rendeznék meg.

A Ferrarihoz hasonlóan a McLarennél is szigorú előírásokat kell betartani, de egyelőre csak a Melbourne-ből visszatérő munkatársak nem léphetnek be a wokingi McLaren Technology Centerbe a következő 15 nap során. Melbourne-ben összesen 15 csapattagot különítettek el, az egyiküknél kimutatták a vírusfertőzést is. Andreas Seidl csapatfőnök szombat estig munkatársaival maradt.

„Egész éjszaka intéztük a csapat ügyeit, én pedig szombat estig Melbourne-ben maradok a munkatársaim mellett – mondta Seidl az F1-insider.com-nak. – Azonnal lépnünk kellett, és úgy döntöttünk, hogy visszaléptetjük a csapatot. Számunkra nem volt más lehetőség, ilyen esetben az embereink biztonsága az elsőszámú prioritás” – magyarázta a csütörtöki eseményeket.