Vágólapra másolva!
A 2020-as szezon még egy ideig nem fog elindulni, az F1 azonban nem hagyja verseny nélkül a rajongókat, és létrehozott egy virtuális szériát, amelyben a mezőny több tagja is elindulhat.

Világszerte egyre több olyan kezdeményezés születik, amely a virtuális térben, az adott sportág videojátékának segítségével igyekszik pótolni a törölt sporteseményeket, legyen szó autóversenyről vagy futballmérkőzésről. Most a Forma-1 is beállt a sorba, és bejelentett egy hivatalos versenysorozatot, amelynek futamait a hivatalos F1-es játékkal, minden elmaradó versenyhétvége vasárnapi napján fogják megrendezni F1-es pilóták és más sztárok részvételével. Az első összecsapásra ezen a hétvégén, a virtuális bahreini pályán kerül sor.

A virtuális világban indulhat el az idei szezon Forrás: Majer Dániel - GPhírek.hu

A The Race és a Veloce Esports után a Forma-1 is kapott a koronavírus-járvány miatti kényszerszüneten, és bejelentette saját versenysorozatát, a Virtual Grand Prix Series-t.

Az erről szóló közlemény azt ígéri, hogy több jelenlegi F1-es pilóta is részt vesz (mind a 20 versenyzőt meghívták, de ennyien aligha vállalják majd a részvételt) majd a mindig az elhalasztott verseny napján, az azzal megegyező virtuális helyszínen rendezett összecsapáson

(a vietnami futam nincs benne a tavaly játékban, azt egy másik pályával fogják helyettesíteni). Az első versenyt március 22-én, a bahreini pályán tartják, a sorozat pedig jelen állás szerint május végéig tart, a további halasztások és törlések függvényében azonban ennél hosszabb is lehet.

„Az első versenyen jelenlegi Forma-1-es pilóták és más sztárok állnak rajthoz, akiket ezután fogunk bejelenteni.

miközben az eseményeket a Gfinity Esports Arénából fogjuk közvetíteni (vagy távközvetítés lesz, ha arra van szükség)" – áll a közleményben.

A Veloce is rendez bahreini futamot magyra idő szerint vasárnap este héttől, majd jön a Virtual Grand Prix Series eseménye kilenctől

Az F1 Esports Pro Series-zel ellentétben tehát az indulók fizikalilag nem lesznek jelen a londoni arénában, a másfél órásra tervezett, YouTubeon, Twitchen és Facebookon elérhető közvetítés körítését azonban innen igyekeznek szolgáltatni. A közvetítés magyar idő szerint vasárnap este 9 órakor kezdődik.

A résztvevők az F1 hivatalos játékát fogják használni, 50%-os versenytávot, azaz 28 kört teljesítenek, előtte a rajtsorrendről döntő időmérő edzéssel.

Mivel nem mindenki lesz azonos tudásszinten, a játékbeállításokat ennek megfelelően választják meg, nem lehet majd változtatni az autók beállításán, a kocsik minimálisan fognak csak rongálódni baleset esetén, valamint az ABS-t és kipörgésgátlót is használhatja az, aki szeretné.

A közlemény hangsúlyozza, hogy ez a kezdeményezés kizárólag szórakoztató céllal jött létre, ezért nem osztanak érte világbajnoki pontokat. Bejelentették továbbá bemutató futamok megtartását is azokon a hétvégéken, amelyeken egyébként sem lenne verseny. Ezeken a szurkolók is lehetőséget fognak kapni, hogy F1-es pilóták ellen méressék meg magukat. A bemutatófutamokról a Forma-1 közösségi csatornáin fognak további információkat közölni.