Vágólapra másolva!
Mattia Binotto kijelentette, az istállók szabad kezet adtak az FIA-nak, illetve az F1 vezetésének az elmaradt futamok pótlásával kapcsolatban. A Ferrari csapatfőnöke úgy véli, a kétnapos versenyhétvégék jelentősen megkönnyítenék a helyzetet.

A koronavírus-járvány miatt már nyolc futamot kellett elhalasztani, ráadásul a Monacói Nagydíjat véglegesen törölték a versenynaptárból. Jelen állás szerint a június 14-i Kanadai Nagydíj lehet az első, amit ebben a szezonban megrendeznek, ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy azt, illetve az utána következő európai versenyeket sem tarthatják meg az eredetileg kitűzött időpontban.

Mindezek ellenére Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója továbbra is legalább 15 futammal számol. Ennek eléréséhez egyet már akkor is mindenképpen be kellene pótolni, ha innentől kezdve minden futam annak rendje és módja szerint lezajlana. A csapatok videokonferencián már többször is tárgyaltak az FIA-val és a Liberty Mediával, a megbeszéléseken többek között ez is szóba került. Mattia Binotto leszögezte, az istállók igyekeznek a lehető legrugalmasabban kezelni a szituációt.

Binotto szerint le kell rövidíteni a versenyhétvégéket Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„A többi csapatfőnökhöz hasonlóan én is úgy gondolom, kritikus időszakot élünk meg – nyilatkozta a svájci szakember a Sky Italiának. – Ami a versenynaptárt illeti, szabad kezet adtunk Carey-nek és az FIA-nak, hogy úgy állítsák össze, ahogyan jónak látják.”

Ha legalább néhány futamot sikerül bepótolni, akkor szinte biztosan elő fog fordulni, hogy a csapatoknak három egymást követő hétvégén is versenyezniük kell.

Ez 2018-ban már egyszer megtörtént, de a negatív tapasztalatok miatt a csapatok akkor úgy határoztak, hogy a közeljövőben ezt mindenképpen elkerülik. Ebben a szituációban persze a szükség törvényt bont, de Binotto szerint lehet egyszerűsíteni a helyzeten.

– vetette fel. – Ebben az esetben sokkal inkább meg tudnánk felelni a logisztikai kihívásoknak az egymást szorosan követő versenyeken.”

A Ferrari belemenne abba, hogy 2021 elejéig kitolják az idei szezont Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Binotto hozzátette, ha a körülmények lehetővé teszik, akkor az eredetileg augusztusra tervezett négyhetes szünetben is tudnának futamot rendezni, miután a kötelező gyárbezárást előrehozták. Ha ez megvalósul, akkor a Magyar és a Belga Nagydíj között két európai versenyt is be lehetne pótolni.

A napokban Bernie Ecclestone, az F1 egykori vezére felvetette, hogy a szezont akár a jövő év elején is be lehetne fejezni, és sajtóértesülések szerint ezt az F1 vezetése is fontolóra vette. Binotto leszögezte, ebben a kérdésben maximálisan együttműködnek a Liberty Mediával, illetve az FIA-val. „Ez remek lehetőséget ad arra, hogy közelebb jussunk a teljes bajnokság megrendezéséhez, mivel a következő szezon legkorábban márciusban indul.”