Vágólapra másolva!
Günther Steiner, a Haas F1-es istállójának csapatfőnöke nem tartja jó ötletnek, hogy az idei szezon törlésével kezdjenek el foglalkozni, szerinte az utolsó pillanatig bízni kell abban, hogy fognak tudni versenyezni.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója nem tartaná ördögtől valónak, ha a koronavírus-járvány miatt a teljes 2020-as szezont törölnék, legalábbis ő ezt tenné, ha még mindig ő irányítaná a sportágat. A 89 esztendős üzletember meglehetősen pesszimista azzal kapcsolatban is, hogy mikor kezdődhet az idény, szerinte még a júliusi Brit Nagydíjat sem fogják tudni megrendezni.

David Coulthard, az F1-es pilótából lett televíziós szakértő ennél azonban jóval optimistább, szerinte zártkapus futamokkal már a vártnál korábban is elindulhatnának. Ezzel szemben Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke még semmilyen jóslatba nem mer bocsátkozni, Ecclestone javaslatával pedig nem ért egyet.

Coulthard szerint eleinte nem lesznek nézők a versenyeken Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Forma-1 történetében még soha nem fordult elő, hogy egy teljes szezont törölni kellett volna, és bár a sportág irányítói hivatalosan még most sem fontolgatják ezt a helyzetet, Ecclestone szerint ez lenne a jó megoldás. Günther Steiner azonban úgy véli, ez negatívan hatna a résztvevőkre.

– nyilatkozta a Haas csapatfőnöke a GPFansnek. – Továbbra is reménykednünk kell benne, hogy jobb lesz a helyzet. Itt vagyunk, hogy készen álljunk bármilyen szituációra és visszatérjünk a normális kerékvágásba, amint jobbra fordulnak a dolgok."

Steiner azzal kapcsolatban nem mert jósolni, hogy mikor indulhat el az idei szezon. Jelen állás szerint a június 14-i Kanadai Nagydíj a legkorábbi olyan futam, amelyet még nem halasztottak el, de általános vélekedés, hogy nemsokára ennek a versenynek az eltolása is be fog következni. „Senki sem tudja, hogy mikor versenyezhetünk, mindannyian reméljük, hogy már a nyáron visszatérhetünk a pályára. Azt mind tudjuk, hogy a nyárnál korábbi dátum nem reális. Azt azonban, hogy pontosan mikor kezdődhet el a szezon, senki sem tudja, és senki nem is mer elköteleződni konkrét dátum mellett, ami szintén rendben van."

Coulthard optimista Forrás: Getty Images for Leaders/2019 Getty Images/Paul Harding

A Red Bull, a McLaren és a Williams korábbi pilótája ennél egy fokkal optimistább, szerinte

a sportesemények kedvezőbb helyzetben vannak, mert nézők nélkül is meg lehet tartani őket, ezért úgy véli, eleinte zártkapus F1-es futamokra kell készülni.

„Úgy gondolom, hogy a sport sokkal hamarabb vissza fog térni, mint a tömegrendezvények, mint a koncertek és hasonlók, ennélfogva pedig a motorsport is hamarabb újraindulhat – nyilatkozta a Ziggo Sportnak Coulthard. – Rövidtávon szerintem lesznek zártkapus versenyek, a szezon későbbi részében pedig már a nézők is visszatérhetnek."

Steiner még a koronavírus gazdasági hatásait firtatva hozzátette, hogy a Haasnál egyelőre minden rendben van, nem kellett fizetéscsökkentéssel vagy leépítéssel foglalkozniuk. „Tisztában vagyunk a helyzettel, de jelenleg mindenki boldog, hogy van munkája és megkapja a fizetését még akkor is, ha jelenleg nem dolgozhat – utalt az augusztusról előrehozott kötelező gyárbezárásra. – Ki kell ülnünk ezt az időszakot és remélni a legjobbakat, ez az egyetlen, amit tehetünk."