A Red Bull főnöke nem érzi a késztetést, hogy a Ferrarihoz igazoljon

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Christian Horner, Red Bull Racing
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner enters the paddock before practice for the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kezdetek óta, bő másfél évtizede Christian Horner a Red Bull csapatfőnöke, és kijelentette, nehezen képzeli el magát másik istálló élén, még a sokak által áhított Ferrari sem vonzó a számára.

Ritkán látható egységbe kovácsolódott a Red Bull F1-es csapatának felsővezetése az elmúlt másfél évtized során. Helmut Marko és a kinevezésekor még csupán 31 esztendős csapatfőnök, Christian Horner a kezdetektől az istálló élén áll, és a bulis középcsapatból 2010-re világbajnok gépezetet faragott.

Horner 15 évig a Forma-1 legfiatalabb aktív csapatfőnöke volt (manapság a McLaren 44 éves irányítója, Andreas Seidl birtokolja ezt a címet), de az eddigi életpályáját nem használta arra, hogy a sikerei nyomán új lehetőségeket és kihívásokat keressen. Elárulta, nem is tervezi, hogy elhagyja a Red Bullt.

Horner a Red Bullnál képzeli el a jövőjét Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Ezt nehéz elképzelni. Ez már a 16. szezonom lesz itt, ez már hosszú idő. Úgy érzem, felelősséggel tartozom a csapatért, én is velük együtt fejlődtem. Nehezen gondolok bele abba, hogy másik csapatnál dolgozzak” – nyilatkozta Horner még a tesztelés időszakában a Sky Sports riportere, Natalie Pinkham podcastjában.

Horner irányítása alatt a Red Bull eddig négy egyéni és négy konstruktőri világbajnokságot nyert, 286 rajtból 62 futamgyőzelmet szerzett.

2010 óta a Mercedes mellett csak ők tudtak világbajnoki címeket nyerni, bár az elmúlt évek során inkább a patinás olasz istálló, a Ferrari volt a legfőbb ellenfelük. A Scuderia a legtöbb versenyző célpontja, szinte mindenki szeretne a pályafutása során a vörös autóval versenyezni, és a háttérstáb tagjai között is találni olykor sztárigazolásokat. Horner viszont nem vágyakozik Maranellóba.

2010 - Abu-Dzabi Nagydíj, Helmut Marko, Sebastian Vettel, Adrian Newey és Christian Horner ünnepli a Red Bull Racing első világbajnoki címeit Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

„Ezt nem tudom. Nem beszélek olaszul, és élvezem a közös munkát a körülöttem lévő emberekkel. Nagyon szépen alakult eddig az utunk: már az első pillanattól itt vagyok, közösen építettük fel a csapatot, bevontuk Adrian [Newey-t], elkezdtünk együtt dolgozni vele és a nagyszerű emberekkel, akik itt vannak. Én ezt élvezem a legjobban, a közös munkát az emberekkel.”

Horner sikerének egyik titka, hogy megszerezte Newey-t, ez további szakemberek, például Jonathan Wheatley vagy Rob Marshall számára is vonzóvá tette a csapatot, ami egyben is maradt, a brit szakember szerint azért, mert a hibáztatás nélküli és apolitikus munkakultúra lojalitást eredményez.

„Amikor csatlakoztam a csapathoz, eldöntöttem, hogy ugyanazt a filozófiát alkalmazom majd, ami a Formula-3000-ben is bevált, és a lehető legjobb mérnöki gárdát akartam bevonzani. Számomra Adrian minden idők legjobbja volt, ő viszont nem volt teljesen elégedett és boldog a McLarennél” – mondta, majd felidézte Newey elcsábításának történetét.