Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni harc elősegítése érdekében a Mercedes és a Londoni Egyetemi Kórházak szabadon hozzáférhetővé tették az F1-es motorgyártó által kifejlesztett légzéssegítő eszköz terveit.

Légzéssegítő eszközt fejlesztett a Mercedes F1-es motorgyára, a Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) a University College London (UCL) egyetemmel, valamint az egyetemi kórházzal (UCLH) együttműködésben. Rohamtempóban, ún. „reverse engineering” módszerrel megértették egy létező eszköz működési elvét, és gyorsan gyártásba adható technológiát hoztak létre.

A nem invazív, de a hagyományos oxigénmaszkoknál könnyebb légzést elősegítő, ún. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) eszköz kifejlesztése során az első megbeszélések és a prototípus elkészítése között kevesebb, mint 100 óra telt el, jelenleg már a második változatot gyártják, ennél 70 százalékos megtakarítást értek el az oxigénfelhasználás terén.

Rebecca Shipley és Mervyn Singer professzorok Forrás: James Tye / UCL / Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Az eszköz gyártásához szükséges dokumentációt, beleértve a terveket, az anyagok meghatározását, valamint a szükséges szerszámok és felszerelések leírását a UCL honlapján ingyenesen letölthetővé tették azt remélve, hogy az információ révén az egészségügyi rendszerek világszerte hatékonyabb segítséget nyújthatnak a légzőszervi panaszokkal kórházba kerülő koronavírusos betegeknek.

Az eszköz hivatalos neve UCL-Ventura, a brit kormányzat eddig 10 ezer példányt rendelt belőle, az HPP napi ezres kapacitással termel. Jelenleg 40 gép dolgozik a gyártáson, ezek normális esetben F1-es szelepeket és turbófeltöltő-alkatrészeket állítanak elő. A Mercedes közleménye szerint „a teljes brixworth-i telephelyet átalakítottuk, hogy kiszolgáljuk az igényt.”

– nyilatkozta Rebecca Shipley, az UCLH professzora, az UCLH intenzív osztályos tanácsadója, Mervyn Singer professzor pedig hozzátette, már ezen a héten is betegek tucatjain segít a UCL-Ventura. „Ezek az eszközök életeket menthetnek azáltal, hogy a lélegeztetőgépeket [ventilators] csak a legsúlyosabb betegségekben szenvedők esetében használjuk. Mi és mások is azt tapasztaljuk, hogy a CPAP-vel kezelt betegek jelentős része elkerülheti a mechanikus lélegeztetést.”

A CPAP eszköz segít felszabadítani az invazív lélegeztetőgépeket, így azok olyan betegekhez kerülhetnek, akiknek tényleg arra van szükségük Forrás: James Tye / UCL / Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Andy Cowell, a Mercedes-AMG HPP ügyvezető igazgatója hozzátette: „Mióta bejelentettük a projektet, hihetetlen mennyiségű megkeresést kaptunk a CPAP eszköz kapcsán a világ minden pontjáról. A tervek és a gyártási specifikációk kiadása révén lehetővé tesszük világszerte a cégeknek, hogy gyorsan és nagy sorozatban gyártsanak ilyen eszközöket a COVID-19 elleni globális védekezés jegyében.”