Schumacher bármi áron a Ferrarihoz vitte volna Vettelt

Forma-1, Race of Champions, Sebastian Vettel, Red Bull Racing, Michael Schumacher, Mercedes AMG Petronas
Sebastian Vettel and Micheal Schumacher are seen during the Race of Champions 2011 in Duesseldorf, Germany on December 3rd, 2011 // Flo Hagena / Red Bull Content Pool // P-20120217-06214 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo elárulta, Sebastian Vettel első F1-es győzelme után Michael Schumacher már leszerződtette volna honfitársát, de a Scuderia inkább mást választott.

Érdekes fejtegetések táptalaja, hogy miként alakult volna a Forma-1 története, ha kulcsfontosságú átigazolások nem történnek meg vagy adott események másként alakulnak. A csapatok és a pilóták között zajló egyeztetésekről manapság általában már szinte valós időben is lehet tudni, a régi idők eseményeiről pedig elő-előkerülnek történetek korábbi bennfentesek révén.

A Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo szinte kifogyhatatlan forrás, ha az F1 vadregényes eseményeiről van szó. A napokban videointerjút adott a Sky Italiának, amelyben elárulta, hogy szerinte Ayrton Senna és Michael Schumacher nem lett volna jó párosítás a Scuderiánál, és felfedte azt is, hogy Sebastian Vettel már jóval a szerződtetése előtt a Ferrari látóterébe került.

Vettel a Toro Rossótól először a Red Bullhoz került, gyerekkori hőse pedig elhagyta a Ferrarit és a Mercedesszel tért vissza a versenypályákra Forrás: flohagena.com/Red Bull Content Pool

A Forma-1 története során mindössze egyszer fordult elő, hogy egy pilóta Ferrari-motorral, de nem Ferrari konstrukcióval, hanem egy másik gyártó autójával nyert nagydíjat: 2008-ban Sebastian Vettel nagy meglepetésre pole pozíciót szerzett az esős Olasz Nagydíjon, majd némi szerencsével és kiváló versenyzéssel győzött a futamon.

Montezemolo szerint a látottak meggyőzték Schumachert arról, hogy Vettelnek a Ferrarihoz kell kerülnie. A rekordbajnok akkoriban az olaszok pilótaügyi tanácsadója volt.

„Schumacher bármi áron a Ferrarinál akarta látni Vettelt, mivel már tapasztalatokat szerzett a Toro Rossónál, de még nem igazolt át a Red Bullhoz – emlékezett vissza az üzletember. – Mi viszont még mindig éretlennek tartottuk őt, és inkább Fernando Alonso megszerzését preferáltuk. Néhány jellemvonásától eltekintve [Alonso] remek dolgokat vitt véghez.”

Vettel megdöbbentő első győzelmével egyértelművé tette, hogy sikeres pályafutás elé néz Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Alonso végül 2010 és 2014 vége között öt szezont töltött a Ferrarinál, 2010-ben és 2012-ben közel került a világbajnoki cím megnyeréséhez, de mindkét alkalommal vereséget szenvedett az utolsó futamon. Erre Montezemolo is emlékeztetett, a korábbi csapatfőnök, Stefano Domenicali pedig a három nagy csalódása közé is beválogatta a két esetet a 2008-as bukás mellé.

– nyilatkozta szintén a Sky Italia műsorában. Alonsónak végül 2014 végén elfogyott a türelme, de Vettel már az év elején felkereste Montezemolót, és vert helyzetbe hozta a kétszeres F1-es világbajnokot. Noha a német pilóta maranellói pályafutása ígéretesen indult, Alonsóhoz hasonlóan öt szezon alatt ő sem tudta a vb-címet visszahódítani a Ferrarinak.

Vettelnek és Alonsónak sem volt elég öt év, hogy világbajnok legyen a Ferrarival, kérdés, hogy a német pilótának mennyi ideje maradt még Forrás: Sputnik

„Vettel olyan srác, aki érzi a nyomást, akit támogatni kell, de nagy dolgokra képes. Elkövetett hibákat, azért is, mert merész volt, de szerintem az F1-ben merésznek kell lenni” – mondta Montezemolo, majd emlékeztetett arra, hogy Vettel és Charles Leclerc párosa lobbanékony lehet, ezért tisztázni kell velük, hogy a Ferrari érdekeit kell képviselniük. „Ahogy én is tettem [Rubens] Barrichellóval.”

Noha sokak szerint Vettel helye inog a Ferrarinál, és akár már az F1-es pályafutása is leszállóágba kerülhet, Domenicali még számít a négyszeres világbajnok visszavágására: „Sportszakmai szempontból a kezdés a legfontosabb – utalt az idei szezonra. – Meggyőződésem, hogy Vettel az akaraterő szempontjából jól fog teljesíteni.”