Újabb versenyt halasztott el a Forma-1 a koronavírus miatt

Forma-1, Kanadai Nagydíj, rajt
MONTREAL, QC - JUNE 10: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H leads the field off the start line during the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2018 in Montreal, Canada. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megtörtént az, amit már korábban is sejteni lehetett: tovább halasztották az idei Forma-1-es világbajnoki szezon kezdetét, és a június 14-ére tervezett Kanadai Nagydíj is csatlakozott az elhalasztott versenyek listájához.

Két héttel későbbre, június 28-ára tolódott az idei Forma-1-es szezon elméleti rajtja, miután a június 14-én esedékes Kanadai Nagydíj is elhalasztásra került. A montreáli verseny zsinórban a kilencedik futam, amelyet nem tudnak az eredeti időpontjában megrendezni a koronavírus-járvány miatt.

Noha a mindössze egy héttel korábbra, június 7-ére tervezett Azerbajdzsáni Nagydíjat már március 23-án elhalasztották, Kanadának lehetősége volt mostanáig várni, mivel a Notre-Dame-szigeten kevesebb ideig tartanak az előkészületek, mint Bakuban, végül azonban az ottani promóternek sem volt más választása.

Júniusban biztosan nem lesz idén Kanadai Nagydíj Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

A döntésről kiadott közleményben a szervezők kiemelték, hogy a helyi hatóságoknak kulcsszerepe volt a verseny elhalasztásában. „Nem könnyű szívvel hoztuk meg a döntést a halasztásról. Az elmúlt hónapban folyamatos kapcsolatban álltunk a Forma-1-gyel, Montreal városának képviselőivel, a tartományi és szövetségi kormánnyal. Meghallgattuk az egészségügyi szakértők irányelveit, a koronavírus-járvány során a hatóságok tanácsait követjük. Gondolataink és őszinte köszönetünk azoké a férfiaké és nőké, akik fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy egészségesek maradjunk és biztonságban legyünk a bizonytalan időkben."

Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy új időpontot fognak találni a versenynek, ami vélhetően nem lehet későbbi október közepénél,

legalábbis Francois Dumontier, a verseny promótere időjárási okokra hivatkozva korábban ezt mondta az Autosportnak. „Mindig várjuk, hogy Montreal elképesztő városába utazzunk, és miután most kicsit többet kell erre várnunk, remek show-val fogunk szolgálni, amikor az év későbbi részében megérkezünk" – tekintett előre Carey.

Bíznak benne, hogy be tudják pótolni az idén a futamot Forrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

A Kanadai Nagydíj elhalasztásával a Forma-1 immár 7 futam pótlásának időpontjáról kénytelen gondoskodni, a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol és az azerbajdzsáni verseny szervezői is szeretnék még az idén megtartani a futamukat, míg az Ausztrál és Monacói Nagydíj teljes egészében elmarad. Jelen állás szerint június 28-án, Franciaországban indulhatna a szezon, sokak szerint azonban a legoptimistább becslés szerint is a július 19-i Brit Nagydíj lehet az első idei verseny, az is zárt kapuk mögött.

Az F1 is megszorít

Nem csak a csapatok, hanem a Forma-1 alkalmazottait is rosszul érinti a koronavírus-járvány, az F1 ugyanis közleményben tudatta, hogy személyzetének felét szabadságra küldi május végéig, a vezetőség tagjainak fizetését pedig jelentősen csökkentik. A Liberty Media tulajdonában álló cég több mint 500 embert foglalkoztat.

A Reuters saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szabadságolt dolgozók nagy részének feladatai a versenyhétvégékhez köthetők, ezért távmunkában nem igazán tudnak mit dolgozni. A brit törvények értelmében 2500 fontig bezárólag havi munkabérük 80%-át kell kifizetni. Ehhez igazodva az F1 vezetése 20%-os önkéntes fizetéscsökkentést fogadott el, Chase Carey elnök-vezérigazgató pedig bérezésének ennél is nagyobb hányadáról mondott le.