A Ferrari csapatfőnöke júliusi rajtban bízik

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Mattia Binotto, Scuderia Ferrari
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Ferrari Team Principal Mattia Binotto looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyelőre maguk az érintettek is csak találgatják, hogy mikor kezdődhet el az idei Forma-1-es szezon, Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke azonban optimista azzal kapcsolatban, hogy nem kell őszig várniuk.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke kész mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb elkezdődjön, és a lehető legtöbb versenyt tartalmazza az idei Forma-1-es világbajnoki szezon. Jelen állás szerint a június 28-i Francia Nagydíj az első, amelyet még nem töröltek vagy halasztottak el, miután az F1 a héten bejelentette, hogy a Kanadai Nagydíjat sem tudja eredeti időpontjában megrendezni. Binotto szavaiból kiderült, hogy egyelőre ők is csak találgatnak.

Binotto mindenben az F1 vezetői mögé áll, ami a versenynaptár kialakítását illeti Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Összesen kilenc futamot volt kénytelen eddig elhalasztani a Forma-1, és bár még bőven maradt elég a 22 futamosra tervezett versenynaptárból ahhoz, hogy csonka szezonnal is világbajnokot avathassanak, további halasztások várhatóak, Bernie Ecclestone szerint pedig könnyen előfordulhat, hogy az ehhez kellő nyolc verseny sem jön össze. Több javaslat is született már arra, hogy miként lehetne garantálni a megfelelő számú nagydíjat, akár zártkapus versenyekkel is el lehetne indulni, valamint egyazon helyszín zsinórban akár két futamot is rendezhet.

Legyen szó bármiről, a Ferrari az F1 vezetése és Chase Carey elnök-vezérigazgató mögött áll.

„Tudjuk a sportszabályzatból, hogy legalább nyolc verseny kell ahhoz, hogy világbajnokságnak nevezhessük az idei évet, de mindenki ennél többre törekszik. Ami szerintem fontos lesz számunkra, hogy rugalmasak legyünk – nyilatkozta Mattia Binotto az F1, az FIA és a csapatok hétfői válságértekezlete után a Sky Sportsnak. – Biztos vagyok benne, hogy Chase és a csapatok képesek lesznek a lehető legjobb bajnokságot tető alá hozni.

legyenek azok akár rövidített versenyhétvégék, dupla futamok, összezsúfolt vagy elnyújtott versenynaptár."

Silverstone ideális lenne első versenynek, mivel 10-ből 7 csapatnak Angliában van a székhelye Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Többen a július közepi Brit Nagydíjat tartják a legesélyesebbnek arra, hogy – akár zárt kapuk mögött – otthont adjon a szezonnyitónak, jelenleg azonban minden nagyon képlékeny, maguk a csapatok sem tudnak többet. Binotto azonban bízik benne, hogy júliusban kezdhetnek. „Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor rajtolhatunk el, igazán senki nem tudja. Az F1 a lehető legjobb szezont igyekszik megszervezni, talán kora júliusi kezdettel, ha az lehetséges, de jelenleg semmit sem erősíthetek meg.

Egy biztos, a bevételkiesés már most is nagyon érzékenyen érinti a sportágat és a csapatokat, akiknek minél több futam kell ahhoz, hogy minimalizálják a veszteséget. „Mindenkinek érdekében áll, hogy elkezdjünk versenyezni, amikor tudunk, amikor ez lehetséges lesz, és hogy olyan sok futamunk legyen, amennyi csak belefér, most azonban még túl korai tiszta képet alkotni a jövőről" – mondta Binotto.