Vágólapra másolva!
Jean Todt elárulta, nem rajta és az FIA-n múlt, hogy nem közöltek részleteket a Ferrarival kötött megállapodásról. A szervezet elnöke kijelentette, mindezt a maranellóiak tiltották meg.

A koronavírus-járvány, illetve az emiatt elhalasztott futamok előtt a Ferrari tavalyi motorjával kapcsolatos botrány uralta a Forma-1-es közbeszédet. A téli tesztek utolsó napján kiderült, hogy az FIA titkos megállapodást kötött a maranellóiakkal, amiből arra lehetett következtetni, hogy az olaszok erőforrása nem volt teljesen szabályos.

A hét nem Ferrari-motort használó istálló felháborodott az eljáráson, és előbb nyílt, majd bizalmas levelet írt a Nemzetközi Automobil Szövetséghez. A riválisok elsősorban azt kifogásolták, hogy miért nem hoztak nyilvánosságra minden részletet. Korábbi sajtóértesülések szerint Jean Todt, az FIA elnöke hozta meg a döntést a titkos megállapodásról.

A Ferrari megtiltotta, hogy az FIA nyilvánosságra hozza a megállpodás részleteit Forrás: Jerry Andre / LAT Images/LAT Images/Pirelli

A francia szakember most kijelentette, ő személy szerint semmit nem akart elhallgatni: „Ha engem kérdeznek, én mindent nyilvánosságra hoztam volna, de ők ezt ellenezték – nyilatkozta az Autosportnak. – Úgy értem, kaptak büntetést, de a részleteket nem közölhettük. Nyilvánvaló, hogy semmit nem mondhattunk volna.”

Todt hozzátette, azt is megtehették volna, hogy az egészet elhallgatják, és egy szót sem szólnak arról, hogy az ügyet kivizsgálták, a Ferrarit pedig szankcionálták, de ez nem lett volna helyes.

Így viszont az a helyzet, hogy a többi csapat vitatja a „rengeteg erőfeszítés árán meghozott döntést”.

Korábban arra is fény derült, hogy a Ferrarinak nem sikerült meggyőznie az FIA-t arról, hogy a motorjuk teljesen szabályos volt, ugyanakkor a szervezet sem tudta alátámasztani ennek ellenkezőjét. Todt újra megerősítette, hogy ez történt. „Az egész a technikai kérdésekről szólt, mert a mi szakaembereink nem tudták megfelelő mértékben bizonyítani, hogy a Ferrari erőforrása illegális volt.”

Miután megkapta a csapatok tiltakozó levelét, az FIA elnöke válaszában kijelentette, hogy a szervezet a sportág érdekeit vette figyelembe, amikor meghozta a döntést, ugyanakkor leszögezte, a részletekbe nem mehet bele.

Todt most elárulta, néhány csapatfőnökkel személyesen is beszélt.

Az istállók ezután írtak még egy levelet, amelyben kifejtették, hogy megértik az FIA álláspontját. „Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egyet is értenek vele, és szeretnék, ha a Ferrari hagyná, hogy az eset átláthatóvá váljon. Nekem is ez a célom, de jelenleg mindez lehetetlennek tűnik.”

Todtnak meg volt kötve a keze Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

Időközben a Mercedes visszakozott, így a hét tiltakozó csapatból mostanra már csak hat maradt. A 74 éves szakember elárulta, ennek feltételezett okairól ő is csak a sajtóban értesült. Hozzátette, azóta nem hallott arról, hogy valamelyik istálló meggondolta volna magát.