Szuperhétvégéket és bandaháborút hozhat a motorsport újraindulása

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on lap one during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem lesz egyszerű összeegyeztetni a különböző versenysorozatok futamait a koronavírus-járvány utáni újraindulást követően, az FIA ezért arra figyelmezteti a versenyszervezőket, hogy legyenek rugalmasak, és ne háborúzzanak a korábban fixált időpontok miatt.

Amint lecseng a koronavírus-járvány, vagy legalább enyhül annyira, hogy újrainduljon a motorsport-élet, nem csak a Forma-1-es világbajnokság veszi majd kezdetét, hanem számos egyéb sorozat is. Mivel az F1 által használt versenypályák közül sok helyszínen ezek az egyéb versenysorozatok is megfordulnak, adódhatnak majd ütközések az időpontokban. Graham Stoker, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportért felelős alelnöke éppen ezért figyelmezteti a promótereket, hogy legyenek felkészülve a rohamra, és ne bonyolódjanak „bandaháborúba" a szabad dátumok miatt.

Amint újraindul a motorsport-élet, az olyan pályák, mint Silverstone, igen sűrű menetrendre számíthatnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Stoker az FIA hivatalos újságjának, az Auto magazinnak beszélt arról, hogy milyen nehézségek várhatnak a versenyrendezőkre amiatt, hogy nem csak a Forma-1, hanem a többi sorozat is nagyon feszített tempójú, összesűrített versenynaptárral szeretné majd lebonyolítani az idei szezonját.

Az, hogy mindez zökkenőmentesen működjön, a versenyrendezőktől is rugalmasságot követel meg.

„Elképesztően versenyképes és valószínűleg nagyon zsúfolt időszak lesz. Egyfelől ebben is reménykedünk, élénk és változatos motorsport-közeget szeretnénk, ahogy ahhoz hozzászoktunk. Ugyanakkor mindezt nagyon körültekintően kell menedzselni. Amikor a Nemzetközi Sportkódexet vagy a nemzetközi versenynaptárat vesszük alapul, rugalmasan kell kezelni a dolgokat. Kulcsfontosságú, hogy fontossági sorrendbe állítsuk a különböző eseményeket."

Stoker szerint a különböző sorozatoknak nem szabad majd az eredetileg 2020-ra tervezett versenynaptárt lobogtatva kardoskodniuk a versenyeik mellett, mindenkitől arra lesz szükség, hogy alkalmazkodjon a kialakult helyzethez, és kompromisszumkészséget mutasson az új versenynaptár kialakítása iránt.

A legfontosabb, hogy újra legyen motorsport. Ha ehhez szuperhétvégékre van szükség több eseménnyel, rugalmasan együttműködve, akkor miért ne?"

Megeshet, hogy egy hétvégén rendeznek sportautó-világbajnoki és F1-es futamot Forrás: Toyota Gazoo Racing

A szuperhétvégék természetesen nem úgy értendők, hogy ugyanazon a helyszínen egyszerre több sorozat futamait is megrendeznék, eltekintve persze azokétól, amelyek eredetileg is egyszerre zajlottak volna, mint például az F1, az F2 és az F3.

Inkább úgy, hogy ugyanazon hétvégén több jelentős sorozat is versenyez, a szervezők ugyanis sem a helyszíni, sem a televíziós nézőket nem szeretnék megosztani,

ebben az esetben ez azonban elkerülhetetlen lesz. Előbbiek a jelenlegi helyzetben természetesen még egy ideig nem játszanak szerepet.

Néhány kisebb versenysorozat, mint például a brit túraautó-bajnokság már bejelentette az új naptártervezetét, Stoker pedig arra biztatja a promótereket, hogy működjenek együtt ezekkel a sorozatokkal, mert a motorsport-élet beindítását rajtuk keresztül lehet véghezvinni. „A kisebb eseményekkel visszatér a bizalom, ami nagyon fontos.

ami nyilvánvalóan a nézők érdeklődését is kiválthatja. Egyúttal azt is demonstrálnunk kell, hogy a motorsport továbbra is releváns és pozitív üzenetet közvetít."