Hamilton: Már nem büntetem magam a vereségek után

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Barcelona teszt 5. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 27: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP waits on a circuit road after his car stopped on track during Day Two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 hatszoros világbajnoka saját bevallása szerint pályafutása korábbi részében nem viselte jól a kudarcokat, de mostanra fejlődött ezen a téren.

Lewis Hamilton a Style Magazine-nak beszélt szenvedélyről, álmokról, ellenfelekről és arról, hogy még most is annyira éhes a sikerre, mint amikor elkezdte a versenyzést. A Mercedes hatszoros világbajnoka emellett elárulta, hogy miben változott korábbi önmagához képest.

– nyilatkozta. – Amikor kissrác voltam, őrültségnek tűnt, hogy valaha Forma-1-es pilóta lehetek. Nagyon szerencsés voltam, hogy édesapám mindig hajtott, hogy ne adjam fel."

Fiatal éveiben még távolinak tűnt számára az F1 Forrás: DPPI/Philippe Millereau

Hamilton viszonylagos szegénységből küzdötte fel magát a motorsport halhatatlanjai közé, gokartos évei elején pedig kizárólag édesapja áldozatának köszönhette, hogy hódolni tudott szenvedélyének. Elmondása szerint ekkor tanulta meg, hogy sosem szabad feladni. „A feladás nem része a személyiségemnek, ez az egyik oka, hogy még ma is itt vagyok. De nagyon sok nehéz pillanatot éltem át. Emékszem, amikor egyik nap jöttem haza az iskolából, apám pedig közölte, hogy azon a héten nincs elég pénzünk, hogy gokartozzak. A többi gyereknek nem volt ilyen gondja."

A Mercedes pilótája kiemelte, hogy rengeteg munkára volt szüksége ahhoz, hogy eljusson oda, ahol ma van, nem volt elég csupán a tehetsége. Mára már ő a mezőny második legidősebb tagja, az olyan tehetségek pedig, mint Max Verstappen vagy Charles Leclerc, egyre inkább a fejére nőnek.

Szerinte ez természetes, ugyanakkor úgy véli, az említett kettősnek is nehéz dolga lesz ellene.

Megemlítették neki, hogy karrierje elején őt is olyan agresszívnak tartották, mint manapság Verstappent.

Normális, hogy a fiatalok fel akarják venni a kesztyűt az idősebbekkel és nyomot akarnak hagyni. Azonban sosem könnyű gyorsabbnak lenni azoknál, akiknek nagyobb tapasztalata van."

Régebben nagyon rosszul viselte a kudarcokat Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Arra a kérdésre Hamilton kitérő választ adott, hogy F1-es karrierje során Fernando Alonso, Sebastian Vettel vagy Nico Rosberg ellen volt-e a legnehezebb dolga. „Erős ellenfelek ellen versenyeztem, mindannyian más kihívás elé állítottak. Végső soron azonban mindig magamat kell legyőznöm, én vagyok saját magam legnagyobb kritikusa – jelentette ki, majd rátért arra, hogy még mindig ugyanolyan motivált, mint régen, de már nem ostorozza magát a kudarcok után. – Még mindig olyan éhes és elszánt vagyok, mint karrierem kezdetén. Ez soha nem fog változni. De őrültségnek tűnne, ha nem tanultam volna semmit.

Most azonban már tudom, hogy minden hiba lehetőség a fejlődésre."