Alonso eldöntötte, visszatér-e jövőre a Forma-1-be

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren, Abu-dzabi Nagydíj, 2018
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 25: Fernando Alonso of Spain and McLaren F1 looks on before the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 25, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jó ideje pedzegetik már, hogy a kétszeres világbajnok Fernando Alonso visszatér-e a Forma-1-be. A sportágnak 2018 végén hátat fordító spanyol bevallottan nyitva hagyta ennek lehetőségét, mostanra pedig már azt is tudja, jövőre ott lesz-e a rajtrácson.

Korábban szó volt arról, hogy az eredetileg 2021-re tervezett átfogó technikai szabálymódosítást még egy további évvel elhalasztja a Forma-1, és csak 2023-ban kerül bevezetésre. Több istálló, köztük a Red Bull és a Racing Point is ezt szorgalmazta, Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója azonban kijelentette: nem lesz további halasztás, 2022-ben jön a technikai reform. Mindez azt is jelenti, hogy Fernando Alonso jövőre nagy valószínűséggel nem tér vissza az F1-be.

Csak 2022-ben jönnek az új autók Forrás: McLaren

A költségek csökkentése miatt a sportág vezetői és a csapatok korábban elhatározták, hogy befagyasztják a fejlesztések nagy részét, és a 2020-as autókat fogják használni 2021-ben is. Ez a 2021-re tervezett technikai reformok egy évvel történő elhalasztását jelentette, voltak azonban, akik szerint két évvel kéne eltolni a szorosabb versenyzést elősegítő új autók bevezetését.

Ross Brawn szerint ez azonban nem fog megtörténni.

„Néhány csapat további egy éves halasztást akart. Az indokolt, hogy a mostani autókat átvigyük a következő évre, mivel jelenleg a leállás kellős közepén vagyunk. Ez tehát teljes mértékben indokolt. Az új szabályokkal gazdaságilag életképesebbé akarjuk tenni a sportágat. A jelenlegi autók annyira összetettek, hogy egy csapat minél többen költ rájuk, annál gyorsabbak lesznek.

„Továbbra is azt akarjuk, hogy a nagyszerű csapatok nyerjenek, de meg kell őriznünk a sportág integritását, habár szerintem az, hogy kiegyenlítettebb legyen a mezőny az új szabályokkal, az még odébb van. De egyértelműen bevezetésre fognak kerülni 2022-ben."

Egyre kisebb az esély Alonso visszatérésére Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

Ez azonban lehet, hogy már vajmi keveset segít az F1-nek 2018 végén búcsút intő Fernando Alonsónak, akinek 2021-es visszatérése egyre valószínűtlenebb. „Többé-kevésbé már tudom, hogy mit fogok csinálni 2021-ben. Remélem, hogy hamarosan nyilvánosságra hozhatom, most azonban nem mondhatok ennél többet" – mondta a spanyol szurkolói kérdésekre válaszolva a Le Mans-i 24 órás hivatalos Instagram-csatornáján.

Amit a szabályváltozások elhalasztásáról mondott, arra engednek következtetni, hogy bármihez is kezdjen jövőre, az F1-es mezőnyben nem lesz ott 2021-ben.

„Mindig is azt mondtam, hogy a 2021-es új szabályokkal lehetséges, hogy visszatérek az F1-be, mivel az autók teljesítménye talán közelebb kerül egymáshoz, én pedig újra próbára akarom tenni magam” – mondta az idén 39. életévét betöltő kétszeres világbajnok, majd kifejtette, hogy az új szabályok elhalasztása „rossz hír" a Forma-1-nek, noha „érthető döntés, mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet fejleszteni 2021-re."

Ha jövőre nem tér vissza, kérdéses, hogy a 2022-es szezon elején, 40 és fél évesen mekkora lesz rá az esélye.