Nem kap állami kölcsönt a McLaren, és az F1 sem készül adakozni

Forma-1, Lando Norris, McLaren, Barcelona teszt 5. nap
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 27: Lando Norris, McLaren MCL35 during the Barcelona February testing II at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Állami kölcsönhöz folyamodott a McLaren, de a brit ipari minisztérium elutasította a kérelmet. Az F1 jogtulajdonosa is közölte, hogy a válság ellenére sem készülnek adakozásra.

Tovább húzódik a Forma-1-et is megrengető pénzügyi válság, amit a koronavírus miatti leállás indított el. A sportág elsődleges problémája, hogy világszerte korlátozzák az utazást és a tömegrendezvények megtartását, el kellett halasztani a szezon első 10 futamát, így a csapatok bevételhez sem jutnak.

A helyzetet az F1-ből élő privát istállók és azok a csapatok is megérzik, amelyeket más iparágakból, például autógyártásból finanszíroznak. Közöttük van a McLaren is, ami élve a brit kormányzat intézkedésével elsőként küldte a dolgozóit fizetett kényszerszabadságra, majd egy másik gazdaságvédő akciót kihasználva megpróbált állami kölcsönt is felvenni.

A McLarennél most nem csupán az F1-es csapat okoz fejtörést Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

A Sky News értesülése szerint az F1-es csapatot is működtető vállalat tulajdonosi köre brit üzleti-, energiaügyi- és ipari stratégiáért felelős minisztériumhoz (BEIS) fordult azzal, hogy közpénzből finanszírozott állami kölcsönt vennének fel 150 millió font értékben, hasonlóan a Tata Steel és a Virgin Atlantic lépéséhez. A hírcsatorna szerint a megkeresést elutasították,

a McLaren szóvivője annyit erősített meg, hogy tárgyalásokat folytatnak bankokkal, befektetőkkel és a kormányzattal is arról, hogy átvészeljék a rövidtávú „üzleti zavarokat.”

Noha a McLarent nem csupán az F1-es bevételek elapadása, hanem az autógyártás visszaesése is sújtja, így sem jó hír a számukra, hogy Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója kijelentette, a csapatoknak, a promótereknek és a szponzoroknak sem fognak „ajándékot adni” a jelenlegi helyzetben.

A Ferrari is megérezte a koronavírus hatásait, de a McLarennél lényegesen stabilabb a működése Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Arra számítunk, hogy igazságosan kezelnek majd minket, de felnőtt módjára fogjuk intézni az ügyeket, arra számítva, hogy 2021 üzleti szempontból olyan lesz, amire mindannyian számítottunk négy hónappal ezelőtt – mondta elemzőknek. – Hogy tennénk-e valamit bizonyos csapatok támogatása érdekében?

Carey leszögezte, az F1 pénzügyi struktúráját szerződések szabályozzák, a csapatok javadalmazása a bevételekhez kötött, azok pedig most visszaestek. Úgy vélte, továbbra is túl sok a feltételezés azzal kapcsolatban, hogy mit hozhat a közeljövő a Forma-1-nek, ezért nem tartotta hasznosnak ezek latolgatását. „Megfelelően előrehaladott tervekre van szükség, hogy tudjuk, hol tartunk. Arra számítunk, hogy a csapatok megteszik a szükséges lépéseket, hogy átvészeljék a helyzetet.”