Vágólapra másolva!
Toto Wolff sejtelmes nyilatkozattal nyugtázta, hogy Sebastian Vettel az év végén távozik a Ferraritól. A német pilóta korábbi csapata, a Red Bull kizárta felfedezettjük visszafogadását.

Meglepetésre Sebastian Vettel és a Ferrari útjai elválnak az év végén, és rögtön találgatások indultak, hogy mihez kezd majd a négyszeres világbajnok, miután távozik Maranellóból. A Scuderia által kiadott sajtóközlemény alapján az sem kizárt, hogy Vettel visszavonul, de úgy hírlik, legalább egy csapat, feltehetőleg a Renault szerződést ajánlana neki.

Az viszont a jelenlegi állás szerint nem valószínű, hogy Vettelnek valamelyik élcsapatnál jut hely, még akkor sem, ha papíron a Mercedesnél és a Red Bullnál is felszabadulhat legalább egy ülés. A világbajnoki címvédő valószínűleg csak akkor adna menedéket Vettelnek, ha a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton valamiért távozna a csapattól, Toto Wolff ennek ellenére sejtelmesen nyilatkozott.

A győztes konstruktőrt képviselő Toto Wolff gratulál Sebastian Vettelnek a 2019-es Monacói Nagydíjon elért 2. helyezéshez Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Seb nagyszerű versenyző, remek személyiség, és minden F1-es csapat javára válna – méltatta a Mercedes csapatfőnöke az ellenfelet a DPA szerint. – A jövő tekintetében mi elsősorban a jelenlegi Mercedes-pilóták iránt vagyunk elkötelezettek, de természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a fejleményt.”

A jelenlegi mezőnyben a Mercedes mellett a Red Bull-Honda rendelkezik ütőképes autóval, de Vettel korábbi mentora, Helmut Marko nem csábítja a rajtrács második legsikeresebb tagját.

„Sebastian most csak nyugodtan át akar mindent gondolni – idézte az Auto Bild. – Csak akkor fogja folytatni, ha sportszakmailag észszerű ajánlatot kap. A Red Bull sajnos nincs képben. Max Verstappen révén van egy potenciális világbajnokunk a csapatnál, és a juniorprogramunkból érkezett Alexander Albon is szépen fejlődik, egyre jobb lesz.”

A Red Bullnál Marko fogta a gyeplőt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Ferrari közleményében tisztelettel erősítették meg Vettel távozását, a német pilóta pedig leszögezte, nem az anyagiak miatt alakult ki a helyzet. Marko szerint elsősorban két tényező vezetett a szakításhoz: az első, hogy állításuk szerint Vettel úgy véli, a Ferrarinál túl sokat megengedtek Leclerc-nek, aki többször is megsérthette a csapaton belüli megállapodásokat. A másik, hogy

Vettel állítólag kételkedik a Ferrari versenyképességében, amit valószínűleg csak a motorral való trükközéssel tudtak fenntartani 2018-ban és valamelyest 2019-ben.

A Scuderia továbbra is magyarázattal tartozik a közvéleménynek a tavalyi erőforrásuk szabályossága miatt, az FIA elnöke, Jean Todt nemrég elárulta, nem tudtak erről megbizonyosodni, és a Ferrarit okolta azért, mert titkosítani kellett a részleteket. A szaklap szerint Vettel nem akar olyan pilóta lenni, aki megkérdőjelezhető műszaki megoldásokkal ér el sikereket.