Mick Schumacher töltheti be a Vettel által hagyott űrt?

Forma-1, Mick Schumacher, Scuderia Ferrari, Német Nagydíj, Ferrari F2004
Mick Schumacher, son of former F1 champion, sits in his father's championship winning Ferrari F2004 during a demonstration ahead of the German Formula One Grand Prix at the Hockenheim racing circuit on July 27, 2019 in Hockenheim, southern Germany. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelenleg nagyon is reális forgatókönyvnek tűnik, hogy Sebastian Vettel az év végén visszavonul a Forma-1-ből. Ha ez megtörténik, 30 év óta először nem lesz német pilóta a mezőnyben. Hacsak Mick Schumacher nem kapja meg a lehetőséget, amire nagybátyja szerint meglehet az esélye.

A Forma-1 németországi népszerűségét egyértelműen Michael Schumachernek köszönheti, aki legsikeresebb éveiben egy szezonban kétszer is képes volt megtölteni a lelátókat szülőföldjén. Noha a sportág iránti érdeklődés 2006-os visszavonulásával visszesett, és 2010-es visszatérésével sem tért vissza a korábbi szintre, abban a szezonban így is hét versenyző képviselte a német színeket.

Sebastian Vettel esetleges visszavonulásával 2021-ben azonban előfordulhat, hogy az 1991-es szezon óta először nem lesz német versenyző a mezőnyben. Lehet, hogy megint egy Schumacher vethet véget az ínségnek?

A 2010-es szezonban rekordnak számító hét német pilóta volt a mezőnyben Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

Vettel elvesztése nemcsak a németeknek, hanem az egész Forma-1-nek nagy érvágás lenne, hiszen mégicsak egy négyszeres világbajnokkal lenne szegényebb a mezőny. Az F1-ben korábban a Jordannel, a Toyotával és a Virgin Racinggel (valamint annak jogutódjával) versenyző Timo Glock „sokként" élte meg Vettel és a Ferrari szakításának bejelentését.

– nyilatkozta a Rheinische Postnak a napjainkban a DTM-ben versenyző, valamint az RTL F1-es szakértőjeként tevékenykedő pilóta.

Ralf Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse is érzi a visszaesést „Mindig is voltak szakaszok a Forma-1-ben, amelyek során egyes országok erősek voltak ezen a téren – nyilatkozta a német Sport1-nek. – Németországban óriási felhajtás volt a Forma-1 körül, amit egyértelműen a bátyám indított el. Nagyon nagy volt az érdeklődés marketing oldalról, a tévénézők részéről. Ez egy kicsit mostanra megváltozott, már nem érezni ilyesmit."

Schumacher benettonos évei alatt robbanásszerűen megnőtt a Forma-1 népszerűsége Németországban Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/

Szerinte a népszerűség csökkenése nem feltétlenül a német pilóták létszámának csökkenésére, sokkal inkább a sikerek elmaradására vezethető vissza, noha ezzel együtt jó lenne, ha a német utánpótlás is összekapná magát. „Még ha a brit pilóták száma ezt nem is tükrözi, a felhajtás Lewis Hamilton miatt jelenleg nagyon nagy Angliában. Azt gondolom, hogy a folytatásban még ennél is nagyobb lesz.

Ez az egész a gokarttal kezdődik, alig van már pályánk, egyre kevesebb gyerek kezd gokartozni. Ha nem vetem el a magokat, akkor nem nőnek fák. Jelenleg ez történik velünk."

A németek F1-es jelenlétét Vettel visszavonulása esetén pedig nem más állíthatja vissza, mint Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok jelenleg Forma-2-ben versenyző fia.

Mick tavaly már a Ferrarival és az Alfa Romeóval is tesztelt, első szezonjában azonban csak a tizenkettedik lett az összetettben. Ralf Schumacher ezzel együtt úgy érzi, unokaöccse jó úton jár az F1-ben kerüléshez, amihez nem is feltétlenül kell F2-es bajnoki címet nyernie.

Mick a tavalyi Német Nagydíj hétvégéje alatt töbször is vezethette édesapja 2004-es világbajnok Ferrariját Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Mick bizonyította, hogy tud vezetni, máskülönben nem lett volna bajnok a Forma-3-ban. Az első éve a Forma-2-ben elfogadható volt, elért pár jó eredményt, és nyert egy versenyt – értékelt Ralf Schumacher. – Ez mind szép és jó, de minden évben újraosztják a lapokat. Most a második szezonját kezdi.”

Az előjelek eddig jók. Ráadásul a Ferrari juniorja, úgyhogy a lehetőségek nyitva állnak előtte."