Vettel csak bomlasztaná a Mercedest, de ingyen vonzó lehet

Forma-1, teszt, Barcelona, 1. nap, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Mercedes, Ferrari
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 19: Sebastian Vettel of Germany and Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas of Finland and Mercedes AMG Petronas Formula One Team and Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes AMG Petronas Formula One Team speaks during day one of Formula 1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 19, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/MB Media/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben a Williams, a McLaren és a Red Bull színeiben versenyző David Coulthard nem tartaná bölcs dolognak a Mercedes részéről, ha Lewis Hamilton mellé leigazolnák Sebastian Vettelt, egy opciót azonban el tud képzelni, amelyikben a Daimler igazgatótanácsa komolyan fontolóra venné a négyszeres világbajnok szerződtetését.

Jelenleg még a Forma-1 bennfentesei is csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az év végén a Ferraritól távozó Sebastian Vettel jövőjével. Abban azonban mindenki egyetérteni látszik, hogy nem áll túl jól a négyszeres világbajnok szénája, ami a versenyképes üléseket illeti, hiszen már csak egyetlen topcsapatnál lehet elméleti esélye otthonra lelni 2021-re, miután a Red Bull gyakorlatilag kizárta a szerződtetését. Van aki szerint a leigazolása a Mercedes részéről sem lenne túl jó ötlet.

Vettelnek a Mercedeshez szerződés jelentheti az egyetlen esélyt arra, hogy a közeljövőben nyerjen Forrás: Getty Images/Alexander Hassenstein

„Sajnálatos módon a topcsapatoknál nincs szabad ülés.

– jelentette ki az ORF-nek Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója.

Az osztrák szakember véleményét osztja Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója, aki szerint Vettel folytatni szeretné 2021-ben is, ezt azonban nagy valószínűséggel nem tudja olyan csapatban megtenni, amelyben azonnal esélye lenne a győzelemre.

Ami a négyszeres világbajnok motivációját illeti, az Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke szerint sem veszett el.

„Képes a világbajnoki címért harcolni, ehhez pedig a három topcsapat egyikénél kell legyen. Akkor valódi esélye lesz versenyeket és világbajnoki címet nyerni. Jól ismerem őt, és biztos vagyok benne, hogy ez a legfőbb célja – nyilatkozta az F1.com-nak Vettel korábbi főnöke. – Nem akar csak résztvevő lenni. Ha most rendeznénk egy futamot, meg akarná nyerni. Attól függ, hogy miként állnak össze a kirakós darabjai ahhoz, hogy elérje ezt a célt.

és abban is biztos vagyok, hogy újra világbajnok lehetne."

Coulthard szerint Hamilton és Bottas az ideális kettős a Mercedesnek, nem Vettel és Hamilton Forrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

Vettel a Ferrarival történt szakításakor is tagadta, hogy anyagi természetű nézeteltérése lett volna a vörösökkel, Tost szerint pedig a folytatás sem azon fog múlni, hogy ki tudja bevállalni egy ilyen kaliberű pilóta fizetési igényeit, amiből ha lejjebb adna, David Coulthard szerint még a Mercedes vezetése számára is vonzóvá válhatna a leigazolása 2021-re.

– nyilatkozta a Daily Mailnek a televíziós szakértőként dolgozó skót. – De nem tudom elképzelni, hogy ilyesmit tenne. Valtteri és Lewis párosa tűnik a leghatékonyabbnak arra, hogy újra világbajnokok legyenek."

Coulthard úgy véli, Vettelt hiba lenne Lewis Hamilton nyakára hozni, mert ahogy a történelmi példákból is látható, ez csak viszályt szítana csapaton belül.

„Szerintem hiba lenne a Mercedes részéről a szerződtetése. Lewis személyében van egy versenyzőjük, aki képes versenyeket és világbajnoki címeket nyerni. Hogy odavigyék Sebet, mert az majd jobb teljesítményre sarkallja Lewist... Nehéz kérdés. Ha megnézzük a sportban azokat, akik hozzá hasonló nagy sorozatokat vittek véghez, akkor nem hiszem, hogy szüksége van súrlódásra egy négyszeres világbajnokkal ahhoz, hogy kihozza magából a legjobbat. Szerintem Vettel bomlasztó hatással lehet a csapatra."