Buttont sokkolja, hogy a Ferrari lemondott Vettelről

Forma-1, Jenson Button, Sebastian Vettel, Japán Nagydíj 2015
Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany (R) looks at McLaren driver Jenson Button of Britain during a news conference ahead of the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on September 24, 2015. AFP PHOTO/YURIKO NAKAO (Photo by YURIKO NAKAO / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2009-es világbajnok Jenson Button nem érti, hogy a Ferrari miért nem akarja megtartani Sebastian Vettelt, és úgy véli, Carlos Sainz leigazolása révén sem lesz nyugodtabb a légkör a Scuderiánál.

Meglepte a Forma-1 közvéleményét, hogy a Ferrari bejelentette, az év végén közös megegyezéssel elválnak az útjaik Sebastian Vettellel. A négyszeres világbajnok jövője azóta kérdéses, miután a McLarennél nem kínáltak neki állást, a Red Bullnál sem tervezik ezt, és várhatóan a Mercedes is hosszabbít a jelenlegi versenyzőpárosával.

Az is találgatások tárgya, hogy miért romlott meg Vettel és a Ferrari kapcsolata. Craig Slater, a Sky Sports riportere úgy tudja, az olasz sajtóban elterjedt pletykák ellenére a csapat nem is tett ajánlatot Vettelnek a maradásra. A 2009-es világbajnok Jenson Button csodálkozna ezen.

Button és Vettel 2007 és 2017 között egymás ellen is versenyzett, a brit pilóta később szakértőnek állt Forrás: AFP/Yuriko Nakao

„Szerintem őrület, ha kiszorították – szögezte le a Sky Sports műsorában. – Úgy gondolom, tavaly megmutatta a tempóját. Nehéz időszakot élt meg, amikor Charles nagyon jól szerepelt, ez mentálisan kissé megsebezte, de nagyon erősen vágott vissza. Ha az ember F1-es csapatot működtet, őt mindenképpen beültetné az autójába. Valaminek lennie kell még a háttérben.”

Az egykori futamgyőztes Martin Brundle, a csatorna szakértője szerint a felek valószínűleg elvesztették a bizalmukat egymás iránt, de Vettel „túl sok ütközése és furcsa balesete” ellenére „bizarrnak” nevezte a helyzetet, mert Vettel „tempója még mindig lenyűgöző, és így megvan mindene, hogy legalább megmérkőzzön Leclerc-rel.”

Sainz érkezik Vettel helyére 2021-től Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Brundle hozzátette, Vettelt minden idők egyik legjobbjának tartja, akit nem lehet leírni, és nagyon sajnálná, ha a német pilóta többé nem versenyezne a Forma-1-ben. Erre van esély, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az ORF-nek azt mondta, nem számít arra, hogy Vettel talál olyan ülést, ahol 1-2 éven belül győzhet, ezért szerinte a négyszeres világbajnok vissza fog vonulni.

Sainz nem a nyugalom záloga

Mivel Sainz révén egy olyan pilótát igazolt a Ferrari, aki eddig még nem harcolhatott győzelmekért, és Max Verstappen egykori csapattársaként ő volt a kevésbé feltűnő versenyző, sokan úgy vélik, a Ferrari vízhordónak szerződtette a spanyolt a tehetséges Leclerc mellé. Button viszont úgy látja, ez téves feltevés.

„Ha [Mattia] Binotto azért választotta Carlost, mert biztos kezű versenyzőnek tartja, aki nem hajszolja meg Charles-t, akkor szerintem hibát követett el – vélte. – Úgy gondolom, Carlos győztes alkat, ahogy az édesapja is. Világbajnoki címet akar nyerni. Úgyhogy, [Binotto] rossz embert választott, ha csak jó légkört akar teremteni.”