Kútba eshet a Brit Nagydíj, ha az F1 nem kap felmentést a karantén alól

Forma-1, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Brit Nagydíj baleset
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 and Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 crash during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 jogtulajdonosa szerint nem lehet megrendezni a Brit Nagydíjat, ha a sportág nem kap felmentést a kormányzat hamarosan életbe lépő, beutazásra vonatkozó szigorításai alól.

Némi kötélhúzás után megállapodott a Forma-1 jogtulajdonosa és a Brit Nagydíjat rendező Silverstone, hogy akár két versenyt is tartanak az első F1-es nagydíj helyszínén, a sportág egyik szóvivője azonban a BBC-nek leszögezte, ez csak akkor lehetséges, ha a brit kormányzat felmentést ad a Forma-1-ben dolgozók számára a beutazás utáni 14 napos karantén alól.

A kormányzat megtorpedózhatja a Brit Nagydíj ügyét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az Autosport úgy tudja, a sportesemények résztvevői várhatóan nem mentesülnek a szabályozás alól, és egyéni elbírálásra sem lesz majd lehetőség, mert az vitákra adhat okot. A Sun című brit bulvárlap arról írt, hogy a sportért is felelős államtitkár, Oliver Dowden támogatná a kivételeket, miniszteri szinten azonban egyelőre csak a kamionsofőrök és a diplomaták ügye van napirenden.

A helyzetet háromhetente vizsgálhatják felül, ez azonban pont elegendő legyen ahhoz, hogy a Brit Nagydíj meghiúsuljon.

„Egy kizárólag az F1-es személyzet által használt repülőgépen utaznánk vissza az Egyesült Királyságba és mindenkit tesztelnének, ami teljesen szükségtelenné teszi a karantént. Ha minden élsport visszatér a televízióba, akkor kivételeket kell tenni – szögezte le az F1 szóvivője a BBC-nek. – Ezen felül, szó szerint állások tízezreit befolyásolják az F1-hez és az ellátási lánchoz kapcsolódóan.”

Silverstone kiesése utat nyithat a Hockenheimringnek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A brit közmédia úgy tudja, az Osztrák Nagydíj és utána még egy spielbergi futam megrendezése nincs veszélyben. Amennyiben az F1 személyzete nem térhet vissza a szigetországba, várhatóan a kontinentális Európában marad a mezőny, és alternatív helyszínen, valószínűleg a Hockenheimringen folytatódik a szezon.

A Red Bull már benyújtotta a tervet

Az Osztrák Nagydíj szervezői közben benyújtották az egészségügyi minisztériumnak a biztonsági protokollokra vonatkozó tervezetet, ebben rögzítik, hogy akkor sem állítanák le a versenyhétvégét, ha az Ausztrál Nagydíjhoz hasonlóan koronavírusos beteget találnak a paddockban. Ezt Gerard Saillant, az FIA főorvosa is támogatja, a L’Équipe-nek azt mondta, a melbourne-i futam lefújása olyan volt, mintha egy beteg utas miatt lezárnának egy egész metrót.

Még nem hivatalos, de igen valószínű, hogy két futam lesz Ausztriában Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az ORF-nek Helmut Marko elárulta, „izolációs központokat” alakítanak ki, és a beteg környezetét is azonnal tesztelni fogják. A Red Bull motorsport tanácsadója kijelentette, a csapatok létszáma a felére, átlagosan 80 főre csökken, mindenkit folyamatosan tesztelni fognak, ezért a paddockban és a pálya környékén élőknek sem kell tartania a fertőzésveszélytől, hiszen rámutatott, az osztrák előírások szerint egyelőre egyébként is csak negatív teszttel rendelkező személyek léphetnek be az országba.

A csapatokat egymástól elkülönítik, mindegyiket külön hotelben szállásolják el. A biztonsági koncepcióban az is szerepel, hogy a futamokat július 5-én és 12-én tartanák meg.

„Itt a televízió diktál” – erősített meg Marko, arra utalva, hogy eredetileg egy hétvégén rendeztek volna két futamot, a tévétársaságok számára azonban kedvezőbb, ha a versenyeket két különböző hétvégén közvetíthetik.