Augusztusra csúszhat az F1-es Brit Nagydíj a karantén miatt

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on lap one during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj szervezői nem zárkóznak el attól, hogy július helyett augusztusban rendezzenek versenyt, ha az eredeti időpont az Egyesült Királyságban hamarosan érvénybe lépő karantén miatt tarthatatlanná válik. Ugyanakkor a Forma-1-nek elsősorban nem a silverstone-i futam miatt kell aggódnia.

Június 8-ától néhány kivételtől eltekintve minden, az Egyesült Királyságba belépő személynek kéthetes karanténba kell vonulnia. A kormány által a múlt héten elfogadott szabályozás érzékenyen érinti az országba a nyárra tervezett nemzetközi sporteseményeket, így a Forma-1-es Brit Nagydíjat is, amelyet eredetileg július közepén akartak megtartani.

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója egyelőre optimista a verseny megrendezésével kapcsolatban, és akár az augusztusra halasztást is elképzelhetőnek tartja, ugyanakkor a karanténszabály F1-gyel kapcsolatos rendelkezéseit a mezőny érdekében minél előbb tisztázná.

Egyre nagyobb a kérdőjel a júliusi Brit Nagydíj körül Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Amikor már úgy tűnt, hogy kialakult a várhatóan július 5-én, az Osztrák Nagydíjjal induló idei szezon elejének menetrendje, a britek intézkedése keresztülhúzta a számításokat. A június 8-ától érvénybe lépő karanténszabályok egyelőre nem kivételeznek a Forma-1-es mezőnnyel, így az osztrák verseny után a szigetországba lépő cirkusznak kéthetes karanténba kellene vonulnia a silverstone-i futam helyett. Az F1 vezetői és a brit kormány jelenleg is egyeztetnek, a korlátozást pedig annak hatályba lépése után háromhetente egyébként is felülvizsgálják, de a nagydíj sorsa ezzel együtt kérdéses.

Pringle nem zárkózik el attól sem, hogy augusztusban rendezzék meg az egy vagy két versenyüket.

„Megvannak az eredeti dátumaink július közepétől a végéig, de bizonyos mértékig rugalmasak vagyunk egy augusztusi időponttal kapcsolatban is – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem hiszem, hogy problémát jelentene időpontot találni a Forma-1-es futamnak, vagy akár két versenynek. Amire szükségünk van, az a zöld jelzés a kormány részéről, ez pedig időbe fog telni."

Mivel a silverstone-i aszfaltcsík nem utcai helyszín, és a zárt kapus verseny miatt a szurkolói területeket sem kell előkészíteni, a szokásosnál rövidebb idő is elég a szervezőknek a felkészülésre.

Elég sok tervezést igényelnek viszont a koronavírus miatti szabályozások, ami pedig új, feltérképezetlen terület a számunkra. Akárhogy is lesz, mindenhez a meglévő infrastruktúrát használjuk, van két állandó paddock-épületünk, úgyhogy nem arról van szó, hogy sátrakat vagy szurkolói zónákat kell létesítenünk."

Nézők az idén semmiképpen sem lesznek Silverstone-ban, ez pedig megkönnyíti a tervezést Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Pringle viszont rámutatott, hogy nem a Brit Nagydíj miatt sürgető a csapatoknak, hogy kivételt kapjanak a karanténszabályok alól, vagy ha ez nem történik meg, azt minél előbb közöljék velük.

A 10 csapatból hétnek ugyanis Angliában van a székhelye, nekik pedig fel kell készülniük arra az eshetőségre, ha az Osztrák Nagydíj után nem térhetnek haza, helyette a kontinensen maradva kell utazgatniuk a versenyekre.

„Szerintem a Forma-1-nek szüksége van rá, hogy megkapja a kivételt és megértse, hogy hányadán áll, mert terveznie kell. Ez egy óriási logisztikai hadművelet, egy csomó dátumot le kell egyeztetniük, elkészíteni a szállítmányozási terveket, és tudniuk kell, hogy mindennek milyen hatása lesz a személyzetre – magyarázta Pringle. – Emiatt kell tisztázni ezt a kérdést.

Silverstone-on segítene, ha augusztusban lenne a futam, de valójában ennél előbb tudni kellene, hogy mi a helyzet a karanténszabályokkal."