Schumacher és Alonso is értékelte, ha legyőzték őket az F1-ben

Forma-1, Michael Schumacher, Daniel Ricciardo, Belga Nagydíj 2011
Mercedes' German driver Michael Schumacher (L) and HRT F1 Team's Australian driver Daniel Ricciardo drives at the Spa-Francorchamps circuit on August 27, 2011 in Spa during the qualifiying session of the Belgium Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben számos történet született már arról, mennyire zokon vették a nagy bajnokok, ha fiatal ellenfeleik borsot törtek az orruk alá, de Daniel Ricciardo felidézett két esetet, amikor Michael Schumachernek és Fernando Alonsónak imponált, hogy szinte újoncként túljárt az eszükön.

Minden versenyzőnek le kell tennie a névjegyét a Forma-1-ben, és nem csupán a főnökeiknek kell bizonyítaniuk, az ellenfelek tiszteletét is el kell nyerniük. Újoncként és fiatal tehetségként mindenkinek túl kell élnie az időszakot, amikor szoros helyzetekben a rutinosabbak arra apellálnak, hogy a tekintélyük révén szabad lesz előttük a pálya.

Nem volt ez másként Daniel Ricciardo esetében sem, aki a Red Bull támogatásával 2011-ben mutatkozott be a világbajnokság mezőnyében a ma már nem létező HRT-t képviselve, majd 2012-ben és 2013-ban a Toro Rossót erősítette, mielőtt előléptették a Red Bullhoz.

Schumacher és Ricciardo (itt még a HRT színeiben) a 2011-es Belga Nagydíjon Forrás: AFP/John Thys

Elárulta, pályafutása legnagyobb büszkeségei között tartja számon, hogy elnyerte a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher és a kétszeres F1-es világelső Fernando Alonso tiszteletét is, akiket legendaként tart számon. Ricciardo szerencsés volt, mert Schumacher a visszatérése után nem boldogult a Mercedesszel, így előfordult, hogy a Toro Rossóval is a közelébe tudott férkőzni.

– emlékezett vissza az ausztrál pilóta a Twitteren kiadott blogbejegyzésében. – Az volt az első teljes évem az F1-ben, nagy dolog volt, hogy nem tojtam be. Emlékszem, hogy a következő versenyen odajött hozzám a versenyzői eligazításon és megdicsért azért, ahogy védekeztem. Semmi sem kényszerítette őt erre, úgyhogy elég menő volt.”

Ricciardo és Alonso nem sokkal később, a 2014-es Magyar Nagydíjon is nagyot küzdött, az ausztrál pilóta második futamgyőzelmét ünnepelhette Forrás: Farkas Péter (Origo)

Schumacher szekere ekkor már végképp kifelé állt a sportágból, a mezőny egyik legjobbja akkor már Alonso volt, a Ferrari színeiben. Noha a spanyol pilóta egyik csapatával sem tudott F1-es világbajnokságot nyerni azután, hogy duplázott a Renault-val, a futamokon nyújtott teljesítménye miatt máig a 2000-es és 2010-es évek egyik kiemelkedő pilótájaként tartják őt számon.

– elevenítette fel a történteket. – Az ajtót viszont nyitva hagyta, talán nem számított arra, hogy megpróbálom visszaelőzni őt, és ráhajtottam. A következő körök során macska-egér harcot vívtunk, nagy műsorral mutattam meg neki, hogy gyengébb gumikkal is kész vagyok küzdeni, de tiszta eszközökkel. Utána ő is szólt pár jó szót, szerintem elkezdett másként tekinteni rám.”