Látványosan megújulhat a Ferrari az ausztriai szezonnyitóra

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Barcelona teszt 6. nap
16 LECLERC Charles (mco), Scuderia Ferrari SF1000, action during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A gyárleállás ellenére javulhat a Ferrari idei autója, mire Ausztriában újra pályára lép a mezőny. Az SF1000-es több részterületén is komoly változások történhetnek.

A motorfejlesztéssel kapcsolatos pletykák után további újítások híre látott napvilágot a szaksajtóban az idei F1-es Ferrariról. Az SF1000-es az előszezoni teszteken nem tűnt versenyképesnek a Mercedesszel és a Red Bull-lal szemben, ráadásul Mattia Binotto csapatfőnök szerint nem is altatták az ellenfeleket.

A problémák egyik oka, hogy az autó idei erőforrása gyengébb a tavalyi, valószínűleg nem mindig szabályosan üzemeltetett változatnál, de La Gazzetta dello Sport úgy tudja, Ausztriában mér egy 20-30 lóerővel erősebb specifikációt vet be a maranellói istálló, így az előszezon során tapasztalt deficit nagy részét, de lehet, hogy akár egészét is be tudják hozni.

Alaposan megváltozhat a Ferrari idei autója Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A módosítás lényege egy új hengerfej, ami természetesen a belsőégésű motor hatékonyságát javítja. Emellett, az Autosport szerint a tesztelésen észrevették, hogy az autó szűk hátsó traktusában deformálódik a sebességváltó, ami meghibásodáshoz vezet. Ezt orvosolandó, módosítanak a hátsó futómű kialakításán, ez segíthet mérsékelni az autó alulkormányzottságát is.

A legnagyobb, szemmel is látható változást az orrkúp átalakítása hozhatja.

A Ferrari kapcsán évek óta pletykálnak arról, hogy átvehetik a Mercedes karcsú orrkúp-kialakítását, a téli időszakban erről rendszeresen megjelennek koncepciórajzok is. A Scuderia 2016 óta alapvetően hasonló filozófia mentén tervezi meg az autó orrkúpját, maradt a mezőnyben egyre kevésbé használt, pontszerű megoldás.

A Red Bulltól merítenek ihletet? Forrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Most viszont az Autosport technikai illusztrátora, Giorgio Piola arról számolt be, hogy ha nem is a Mercedes, de a Red Bull orrára emlékeztethet majd a Ferrari új alkatrésze, a jelenleginél alapvetően karcsúbb és kisebb lehet. Ez az esztétika mellett azért is nagyon fontos, mert az orrkúp és az első szárny kialakítása az egész autó körüli légáramlást befolyásolja, ezért

nem jellemző, hogy egy már kész autón jelentősen módosítják az első szárnyat vagy az orrkúpot.

Noha a Ferrarit is súlyosan érintette a koronavírus miatti gyárbezárás, az idén mindent meg kell tenniük a felzárkózás érdekében, mert a következő évek során a költségplafon és az aerodinamikai fejlesztésekre vonatkozó korlátozások miatt az eddigieknél is sokkal nehezebb lesz jelentős előrelépéseket tenni a teljesítmény terén.